Enkla tricket när du ska öppna en flaska bubbel

Undvik vanliga misstaget när du ska dricka champagne

Av: 

Elisa Amorelli

Viner

Brukar du bara poppa flaskan?

Gör inte det! Då försvinner bubblorna för snabbt.

Här visar Sarah Sarah Lindstrand Mboge hur du istället ska göra.

Att en flaska bubbel ska drickas kall känner de flesta till.

Men visste du att även transporten, förvaringen och hur du öppnar flaskan är av betydelse?

Sarah Sarah Lindstrand Mboge är sommelier och vinexpert och har flera tips på hur du kan förbättra smaken på ditt festliga vin.

– Med det här tricket så lovar jag att bubblorna behålls på bästa sätt, säger hon.

I videoklippet visar Sarah exakt hur du gör när du ska öppna en flaska bubbel.

Transportera flaskan på bästa sätt

För att behålla bubblorna i flaskan ska du försöka att inte skaka flaskan så mycket på vägen hem från systembolaget.

– Precis som med all kolsyra så blir det "skum-effekt" om den skakas, säger Sarah Lindstrand Mboge.

För att behålla bubblorna i flaskan ska du försöka att inte skaka flaskan.

Hur förvarar man bubbelflaskan bäst?

  • Svalt och mörkt, gärna liggande.
  • Ställ flaskan kallt i god tid innan flaskan ska öppnas, det tar minst två timmar i kylen innan den uppnått rätt temperatur.
  • Har du bråttom? Ställ flaskan i en metallhink fylld med hälften vatten och hälften is. Då tar det ungefär en halvtimme att få drycken lagom kall.

– Då blir den så mycket godare och trycket på flaskan minskar. Risken för bortskjuten kork blir alltså mindre, säger Sarah.

Kan man spara en öppnad flaska bubbel?

Ja, om det finns dryck kvar i flaskan går den att spara i kylskåpet.

Svaret på hur länge du kan förvara en öppen flaska i kylen hittar du här.

ANNONS EXTERN LÄNK

Starta nya rutiner i höst med HelloFresh matkassar – just nu till kampanjpris.

HelloFresh SE

Sarah Lindstrand Mboge vet hur man öppnar en flaska bubbel på rätt sätt.

Sarah Lindstrand Mboge 

  • Ålder: 31. 
  • Familj: Mamma, fyra syskon i Sverige och tre i Gambia. 
  • Bor: Stockholm. 
  • Gör: Sommelier, pluggar till beteendevetare. 
  • Aktuell: Med Vinskolan på Aftonbladet.
Publisert:

LÄS VIDARE

Häng med sommelieren och lär dig allt om viner

ÄMNEN I ARTIKELN

Viner

Champagne

Sarah Lindstrand Mboge

MER OM GODARE

Välkommen till Sarahs vinskola

Hur mycket vin ska man hälla i glaset?

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Skillnaden på boxvin och flaskvin

Få rätt temperatur på ditt vin

Läs chatten om vin med sommelier Sarah Lindstrand Mboge

Så läser du av vinetiketten

Druvorna att ha koll på hösten 2021

Här är godaste alkoholfria dryckerna

Här är alla vinnare på årets Stellagala

Vinproducenten om katastrofåret

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Champagneglas: Så väljer du rätt

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vintillbehör som gör festen roligare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vinkaraffer – Snygga tips till vinet

Bubblande strid om namn på vin

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Sverigemästaren: Så blir du sommelier

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Expertens tips: ”Utgå från maten när du väljer vin”

Svenskt vin vinnare i år

Filip Poons hemlighet till godaste räkmackan

Testar whiskey för 895 000 kr från Systembolaget

Guide till 7 bra vinbarer i Umeå

15 kladdkakor att fira kladdkakans dag med

Tillaga och äta ostron – Erik Videgård visar hur