Yogaresa: Känn lugnet på resan med yoga

Publicerad:
Uppdaterad:
Det finns en yogaresa för alla oavsett ålder och kunskapsnivå.
Foto: Johnér
Det finns en yogaresa för alla oavsett ålder och kunskapsnivå.

Träningsresor

För 30 år sedan sågs yoga som något flummigt och udda. I dag har yogan slagit igenom på bred front och utövas av tiotusentals svenskar.
Både små och stora researrangörer erbjuder yogaresor, en semesterform som kan minska stress, förebygga värk och göra dig stark och smidig.

Yoga har utövats i alla tider, träningsformen nämndes i hinduiska skrifter redan före vår tideräkning. Under 1900-talet spred sig yogan till USA och Europa, till en början med religiösa undertoner. Så är det inte längre, även om det såklart förekommer andlighet här och där. I dag är yoga ett vanligt sätt att hålla sig i form, förebygga värk, bli stark och smidig och finna ro i en stressad vardag. Intresset är jättestort och numera erbjuder även de flesta stora gymkedjor yogapass.

En miljon svenskar förväntas utöva yoga under 2018, enligt Veckans affärer. Det är fler utövare än till exempel fotboll.

Olika stilar

När man ska välja yogaresa är det viktigt att ha koll på vad för slags yoga arrangören erbjuder och om den passar just din smak och dina förutsättningar. Det finns många varianter att välja mellan – Vinyasayoga, Ashtangayoga, Yinyoga, Jivamuktiyoga, Bikramyoga, Yoga på surfbräda, poweryoga, sömnyoga, mediyoga – detta är bara ett litet urval av alla yogans former.

Naomi Grosin, som driver yogastudion Inbalance Yoga på Södermalm i Stockholm, rekommenderar alla som är intresserade att åka på ett yogaretreat.

– Det är ett fantastiskt sätt att ta hand om kroppen. Det är även inslag av andningsövningar och meditation så du kommer också att jobba mycket själsligt och mentalt, säger Naomi.

Hon menar att lärarna ofta har så mycket erfarenhet att de kan anpassa yogan efter alla nivåer.

Många tror att yoga bara är till för viga, unga, smala och smidiga människor. Så är det naturligtvis inte. Yoga är tvärtom väldigt bra för människor som känner sig stela, trötta och ur form oavsett ålder. Kombinationen fysisk rörelse och andning är ett bra sätt att stärka kroppen på ett snällt sätt.

Att googla på yogaresa resulterar i miljontals träffar. Yogastudior, reseföretag, idrottsklubbar, organisationer och de stora charterbolagen - alla erbjuder resor för den som gillar yoga idag.

Populära länder

Många yogautövare reser gärna till Indien. I Mysore i södra Indien levde och verkade Ashtanga Vinyasa-yogans grundare Sri K Pattabhi Jois. Där utbildas även många Ashtangayoga-lärare. Andra populära yoga-städer är Goa, Kerala och Rishikesh.

Thailand med sitt varma och härliga klimat är perfekt för en yogaresa. på ön Koh Samui finns det populära Samahita Retreat. De erbjuder allt från yogaklasser till utbildningar, retreat, detox och allt där emellan.

Yogagirl

Många känner kanske igen svenskfödda Rachel Brathen, Yogagirl, som instagrammar om sitt liv på paradisön Aruba. Rachel har yogat i många år och har en egen yogastudio på ön: Island Yoga Retreat. Där kan man tillbringa fem dagar på ett retreat med yogaklasser, SUP-yoga meditation och god mat.

Bali är efter Indien det största resmålet för yogisar. Reseförmedlaren Momondo rekommenderar Blooming Lotus Yoga utanför Ubud. Anläggningen ligger i en tropisk djungelmiljö och har utsikt över ett tempel. Här kan man tillbringa fyra eller sju dagar på en yogaretreat med yogaklasser i Vinyasa Flow-yoga, meditation och olika workshops. Man bor i en femstjärnig villa och egen minipool.

Om man inte vill åka så långt så finns det även en mängd yogaresor i Sverige och i våra grannländer. På Bornholm Yoga & Retreat Center kan man yoga och gå på workshops året runt. Villa Madala Manor & Resort ligger i Loviisa, en timme utanför Helsingfors. Där fokuserar man på stressreducering och avslappning och man fokuserar även mycket på den omkringliggande naturen där man kan promenera, bada och cykla.

7 vanliga yogaformer

 • Hathayoga
  Det här är den mest kända yogaformen i Europa. Det är en fysisk och statisk yoga där du tränar styrka och uthållighet genom en rad olika kroppsställningar.

 • Ashtangayoga
  En fysisk och hård yogaform som ändå passar alla eftersom alla tränar efter egen förmåga och takt. Andningen är central och styr rytmen rörelserna till ett flöde.

 • Bikramyoga
  Den här yogan utövas i lokaler som är uppvärmda till över 40 grader. Värmen sägs ska bidra till ökad flexibilitet.

 • Poweryoga
  Den här formen har sitt ursprung i Ashtanga­yoga och kombinerar stretching, styrke­träning och andningsövningar.

 • Vinyasa flow
  En fysiskt utmanande yogaform där styrka, balans och smidighet sätts samman i ett flöde där andning och rörelser­ synkroniseras.

 • Skrattyoga
  Skrattyoga ska hjälpa till att minska stress och öka kreativiteten. Den innehåller enkla skrattövningar i grupp med djupandning från yogan.

 • Medicinsk yoga
  Används ofta som ett verktyg inom rehabiliteringen i sjukvården, men kan också användas i förebyggande syfte för fysisk och psykisk balans. Stort fokus på andning, rörelse, vila och meditation.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA