Vi är överens – skatten på ISK kommer sänkas

Tidöpartierna: De första 300 000 kronorna ska vara skattefria

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-12-18

Samarbetspartierna remitterar i dag ett förslag som skattebefriar de första 300 000 kronorna inom ISK, skriver finansminister Elisabeth Svantesson tillsammans med SD, KD och L.

DEBATT. När inflationen gjort det mesta betydligt dyrare och räntorna höjts tvingas många vända sig till sitt sparande för att få ekonomin att gå ihop.

Samtidigt som regeringen bekämpar inflationen och stöttar hushållen brett, genom bland annat sänkt skatt på arbete och sänkta drivmedelsskatter, behöver vi också underlätta för sparande. Den förra regeringen höjde skatten på investeringssparkonto (ISK) två gånger – den här regeringen prioriterar annorlunda.

Därför remitterar samarbetspartierna i dag ett förslag som skattebefriar de första 300 000 kronorna inom ISK.

 

Vikten av att ha ett sparande inför dåliga tider har blivit smärtsamt tydligt för många svenskar det senaste året. Inflationen har ätit upp många års reallöneökningar samtidigt som barnfamiljer och pensionärer har fått se sina hopsparade pengar snabbt minska i värde.

Att bekämpa inflationen kräver uthållighet och är fortsatt Tidöpartiernas viktigaste ekonomiska prioritering. Därför har vi lagt en återhållsam budget för nästa år samtidigt som vi prioriterar det allra viktigaste; förstärkningar av försvaret, rättsväsendet och välfärden.

 

Vi genomför samtidigt en bred skattesänkning för alla som arbetar, inriktad på låga och medelstora inkomster, under nästa år. Medan många bidrag och transfereringar justerats upp med inflationen har löntagarna fått se sina reallöner minska kraftigt.

Att stärka arbetslinjen och öka drivkrafterna till arbete är därför nödvändigt samtidigt som det gör att fler får behålla mer av sin lön vilket stöttar hushållen i det svåra ekonomiska läge som Sverige går igenom. Även skatten för pensionärer sänks.

 

När fler får behålla mer av sin lön ökar också möjligheterna att spara ihop till en lägenhet, till pension eller till en buffert för framtida oförutsedda utgifter. Det vill samarbetspartierna uppmuntra ytterligare.

Därför remitterar vi i dag förslaget från Tidöavtalet som sänker skatten på ISK.

Fördelarna med sparformen, som infördes av Alliansregeringen och som blivit något av ett folksparande, är många. Den är enkel, kostnadsfri och har tillgängliggjort för fler att komma i gång med sparande och investeringar.

 

Förslaget vi remitterar innebär att de första 300 000 kronorna på ISK blir skattefria.

Förslaget omfattar även sparande i kapitalförsäkringar eftersom dessa sparandeformer beskattas på liknande sätt som ISK. Remitteringen kommer att ligga till grund för kommande budgetförhandlingar.

 

Skattesänkningen som remitteras motsvarar upp till 3 150 kronor per år. Sammantaget berör förslaget omkring 3,5 miljoner sparare. Tre av fyra av dessa skulle med förslaget helt undantas beskattning på sitt ISK.

Om det förslag som nu remitteras kommer att presenteras i budgetpropositionen för 2025, och i vilken omfattning, beror i slutändan på det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med budgetpropositionen.

 

Det viktigaste vi kan göra för att stärka ekonomin för svenska folket är att uthålligt bekämpa inflationen. Därför bedriver vi en återhållsam finanspolitik så att prisökningarna inte fortsätter i samma höga takt och så att inte räntorna blir kvar på höga nivåer en längre tid.

Samtidigt gör vi det möjligt för att åtgärda de många skadliga skattehöjningar som Magdalena Andersson drev igenom under sin tid i regeringen, varav höjd skatt på ISK utgör en del. Sänkt skatt på arbete, drivmedel och sparande ökar människors ekonomiska marginaler och möjligheter att själva kunna styra över sin ekonomi och planera sin framtid.


Elisabeth Svantesson, finansminister (M)
Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)
Hans Eklind, ekonomisk-politisk talesperson (KD)
Cecilia Rönn, ekonomisk-politisk talesperson (L)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.