Politiska beslut krävs för att få ner klädköpen

Replik från biståndsorganisation om klädindustrins klimatpåverkan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-28

Politiker på alla nivåer måste ta ansvar och utforma regelverk som styr mot minskad nyproduktion av kläder genom tydliga krav på återbruk. Replik från Lars Råsberg, Human bridge.

REPLIK. Konsumtionsmönstren måste förändras, inte minst när det gäller kläder och textil. Det skriver professorn i företagsekonomi Karin M. Ekström på Aftonbladet Debatt den 24 november.

Vi håller med, men vill understryka att det kräver politiska beslut på flera nivåer.

 

Karin M Ekström trycker på hur viktigt det är att vi slutar att överkonsumera kläder och textil, inte bara för klimatets skull, utan också för de usla arbetsförhållanden och andra miljöproblem som präglar produktionen.

Professorn skriver att ”designers, producenter, detaljister, marknadsförare och influensers behöver ta större ansvar. Affärsmodeller som ser kläder som snabbrörliga konsumentvaror eller bygger på ständig rea är inte hållbara.”

Det håller vi på Human Bridge helt med om, men det kräver politiska beslut som driver på förändrade affärsmodeller.

 

Ett producentansvar för textil förhandlas i EU och från 2025 måste textil samlas in separat från annat avfall. Det är efterlängtat att beslutsfattarna tar tag i problemet.

För en hållbar textilanvändning måste vi både ställa om produktionen och ge textilierna ett längre liv. Återbruk ger långt större miljönytta jämfört med att återvinna materialet.

 

Politiker på alla nivåer måste ta ansvar och utforma regelverk som styr mot minskad nyproduktion, genom tydliga krav på återbruk och att kläder som produceras ska hålla längre.

Ett producentansvar måste också säkerställa att textil och kläder i första hand återbrukas, i andra hand återvinns. Endast det som varken kan återbrukas eller återvinnas ska ses som avfall.

 

Ideella organisationer är i dag avgörande för att textil tas om hand och återbrukas. Den insamlingen måste värnas. Hur reglerna kring textilinsamling och producentansvar utformas är avgörande för om ideell textilinsamling finns kvar och utvecklas, eller slås sönder. 

Eftersom miljövinsten med återbruk är stor oavsett om det sker i Sverige eller i någon annan del av världen behöver det gå att exportera insamlad textil för sortering och återbruk.

Regelverket måste vara tydligt så att inte second hand-marknaden utnyttjas av oseriösa aktörer. Avlagda kläder från Europa ska inte brännas eller hamna på deponi i mottagarländerna.

Genom att både ställa om produktionen och ge textilierna ett längre liv kan vi få till en hållbar textilanvändning.


Lars Råsberg, biträdande direktor på biståndsorganisationen Human bridge

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

 

Följ ämnen i artikeln