Sanningen är att inget OS håller budgeten

Slutreplik från Skattebetalarna om varför Sverige inte ska arrangera tävlingarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-11-22

”Vi ska inte bygga nytt” skriver idrottsorganisationerna. Högtflygande drömmar om kostnader och utsläpp som ska hållas nere luftas. Vi har hört argumenten förut. Slutreplik från Skattebetalarna om Sveriges OS-ansökan.

SLUTREPLIK.

Har ni hört den förut?

Vi har hört den förut!

Ja, den var dålig redan då.

Vi har hört den förut!

Så låt oss niga och bocka.

Javisst, visst, visst!

Säg ”goddag gamle vits, tack för sist.”

 

Raderna är ur Povel Ramels visa ”Har ni hört den förut?”. Det är som om texten handlade om idrottsorganisationernas replik till vår debattartikel ”Sverige har inte råd att arrangera ett OS”. Ja, vi har hört argumenten förut.

”Vi ska inte bygga nytt” skriver idrottsorganisationerna. Högtflygande drömmar om kostnader och utsläpp som ska hållas nere luftas.

Orden känns bekanta, nästan identiska för det var precis så det lät för fyra år sedan när det avgjordes var OS 2026 skulle hållas.

 

Vi minns hur en övertygad Stefan Holm i egenskap av styrelseledamot i SOK och IOK uttryckte sig i en debatt om Sveriges ansökan om att arrangera OS 2026.

”Vi ska använda befintliga anläggningar på ett sätt som inte har gjorts tidigare” förklarade Holm.

 

Italien, som valdes till arrangör, gav samma löften om ett billigare OS än någonsin. Redan nu kan vi läsa om de skenande kostnaderna. Det hade kunnat vara Sveriges huvudvärk.

Sanningen är att inget OS håller budget. I genomsnitt spränger man den med 172 procent. Det billigaste vinter-OS:et de senaste 30 åren kostade nästan dubbelt så mycket som SOK:s budget för 2030.

 

Ända sedan Ramel skaldade raderna har OS och Paralympics varit en usel affär för skattebetalarna. Lika envist som nötta vitsar återkommer drömmarna om kostnadseffektiva arrangemang och stora turistintäkter.

God dag gamle vits, tack för sist.


Christian Ekström, vd Skattebetalarna
Erik Bengtzboe, chefekonom Skattebetalarna

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.