Nu måste alla äntligen ta och lugna ner sig!

Det är horribelt att vi debatterar ett instagraminlägg när tusentals människor dör

Till vänster Hamas attack 7 oktober, till höger ett sönderbombat Gaza. ”Skäms, ni som låter empatin med det palestinska folket övergå i stöd för Hamas eller i judehat! Skäms, ni som betraktar varje befogad kritik av staten Israel som förtäckt antisemitism!” skriver Göran Greider.

Kanske har nu uppåt femton–tjugo tusen oskyldiga civila dött, palestinier och israeler. Vartenda ett av dessa utplånade liv är en tragedi som fortplantar sig vidare till anhöriga och vänner och som ska eka och värka i generationer. I realtid bevittnar vi hur ett kolonialt drama – Israels ockupationspolitik – har exploderat i terroristiskt våld från Hamas och en israelisk vedergällning som går vida utöver folkrättens proportionella svar.

Detta krig dränker inte bara Ukrainas kamp eller drar uppmärksamhet från en svensk högerregerings nedmontering av självklara rättigheter, utan leder till att alltmer oförsonliga känslor piskas upp i Sverige, långt från ruinerna och gisslan.

Ett knapptryck från Märta Stenevi på Instagram betyder då plötsligt långt mer än tiotusen döda.


Ja, det var fel av Stenevi att sätta sin like på det inlägg av Stina Wollter som rymde klara antisemitiska drag. Är då Stenevi antisemit? Är Stina Wollter det? Jag känner ingen av dem personligen, men vågar ändå svära på att de inte är det. Jag tror att det bara är så enkelt att Wollters empati för det lidande palestinska folket stampade fram ett ogenomtänkt inlägg på ett flyktigt Instagramkonto och i ogenomtänkta ord kan tusenåriga antisemitiska strukturer dyka upp. Och att det skulle vara en antisemitisk agenda som fick Stenevi att sätta ett hjärta på inlägget är orimligt att tro.

Men inte bara det: Jag skäms, bortom all skam jag trodde jag kunde känna, över denna svenska debatt som fastnar i inlägg på sociala medier, och förvandlar debatter om hela folks liv och villkor till de mest inskränkta personfrågor.


Så skäms, ni som vägrar se att grunden till denna konflikt är Israels koloniala politik! Skäms, ni som låter empatin med det palestinska folket övergå i stöd för Hamas eller i judehat! Skäms, ni som betraktar varje befogad kritik av staten Israel som förtäckt antisemitism! Och skäms, ni som inte reagerar lika hårt mot såväl antisemitism som islamofobi!

För mig är, som jag skrivit, Hamas ett högerfenomen: Patriarkalt, antisemitiskt och fött ur den orättfärdiga ockupationens natt. Samtidigt är staten Israel, med sin överlägsna krigsmakt, i mycket hög grad i händerna på högernationalistiska agendor. Båda anbefaller etnisk rensning.


Sedan den 7 oktober har jag pratat med hundratals vänstermänniskor, och mött några tusen, privat och på olika möten, i kyrkor, i ABF-salar, på gatan. Jag har inte hört ett enda antisemitiskt yttrande. Jag har hört sorg, förtvivlan och samma ilska som en rad FN-organisationer uttrycker om dödandet av civila. Jag har gång på gång hört ordet ”tvåstatslösning”.

Detta är det överväldigande normala inom vänstern och socialdemokratin. Är det inte det vi bör utgå från? I stället för att köra fast i känslostyrda inlägg på sociala medier.

Nu måste alla besinna sig.

Följ ämnen
Israel

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.