Ännu en fotbollspodd – och jag trivs utmärkt

”The rest is football” har inget som sticker ut men funkar ändå

Alan Shearer, Gary Lineker och Micah Richards kommenterar engelsk fotboll i BBC – och nu också i podden ”The rest is football”.

Kommer ni ihåg när podcastmediet kändes så där nytt, fräscht och fullt av möjligheter? Visst, mycket var kanske mest kändisar som satt och snackade om saker DE tyckte var roliga och vi andra slog ihjäl lite tid genom att hänga med. Men i framtiden skulle det ju se helt annorlunda ut? Eller kanske var det bara jag som trodde det. Men det måste väl finnas en gräns för hur många gånger hjulet kan uppfinnas innan någon säger: ”Tack, men vi har alla ekokamrar och mentala vattentramp vi behöver”?

Tydligen inte.

”The rest is football” är en podcast med BBC:s mest populära fotbollstyckare: Gary Lineker, Micah Richards och Alan Shearer. Precis som namnet antyder så handlar podden om fotboll. Fotboll, fotboll och åter fotboll. Vilket inte är så konstigt med tanke på att alla tre är före detta landslagsspelare som nu för tiden sitter i BBC:s tv-studio och diskuterar helgens fotboll i det omåttligt populära Match of the day. När de inte gör det i podden såklart.

 

Själv förstod jag inte riktigt poängen med podden när första avsnittet släpptes i augusti i år. De sitter ju redan och sammanfattar allt på lördag kväll i tv, inte kan de väl sitta igen och prata om samma saker i en podcast bara två dagar senare, om än ibland med en gäst?

Joho, det går så bra så. Podden har redan seglat upp som en av Storbritanniens allra populäraste. Och det på den kanske mest mättade poddmarknaden av alla, den om engelsk fotboll med engelska medieprofiler. Det går verkligen tretton på dussinet. Vissa, som ”The Guardians football weekly”, är några av de äldsta och mest etablerade sportpoddarna i hela världen. Det verkar inte spela någon roll.

Men har den något som sticker ut då? Nej. Absolut ingenting. Ändå trivs jag. Det är röster jag känner igen från tv men som av någon anledning känns lite piggare här. Och kanske är det därför den på kort tid blivit så populär. Tänk om det inte är de svajigt tjatiga formaten som behöver bytas ut utan bara rösterna i dem?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.