Miljardärerna gnäller – Svantesson är idel öra

Tar lätt på att skatten inte betalas

Finansminister Elisabeth Svantesson är bekymrad över riskkapitalisternas vrede. Däremot tycks hon ta lätt på de miljarder som inte betalats i skatt.

Några av landets rikaste personer är på krigsstigen. Det är riskkapitalisterna som tycker att Skatteverket kräver för mycket av deras pengar. Nu hotar deras organisation, SVCA, till och med med kollektiv landsflykt.

Jag vet att det är gammeldags, men jag tänker fortfarande att det är arbete som skapar riktiga värden. Människor som går till jobbet på äldreboendet, i affären eller fabriken. De som arbetar natt i sjukvården eller som ser till att transporter kommer fram. Vanligt folk som försöker få vardagen att gå ihop och kanske spara en slant till pensionen.

Jag tänker fortfarande att det är arbete som skapar värden

Att investera andra pengar kan säkert också betraktas som ett slags arbete. Ett mycket lönsamt arbete har det visat sig. Riskkapitalbranschen som bland annat drivs av just vanliga människors pensionspengar har kallats en miljardärsfabrik.

Nu har alltså Skatteverket specialstuderat riskkapitalisternas deklarationer. När de senaste utredningarna blev färdiga just innan jul krävde myndigheten in 1,6 miljarder kronor. Och det är alltså bara en del av historien.

Att miljardärerna ogillar att betala skatt är inte konstigt. I deklarationstider är det många som funderar på om det inte finns några avdrag att göra.

Riskkapitalisterna spelar i en annan liga. I grund och botten handlar verksamheten om att finansiera nya idéer och nya företag. Men ska avkastningen bli bra för både investerare och riskkapitalisten kan det behövas lite trixande med bolag i lågskatteländer och annat.

Det är en del av affären. Naturligtvis är det lockande att hitta på nya sätt för att också sänka sin egen skatt.

Ibland underkänner Skatteverket planen. Det är klart att det väcker vrede, även om nog några av oss andra funderar på om inte landets miljardärer skulle kunna bidra lite mer. Behoven i vården, försvaret och infrastrukturen är trots allt svåra att prata bort.

Vad som är rätt och fel kan vi överlämna åt domstolarna. Ni behöver inte vara oroliga för riskkapitalisternas rättssäkerhet. Den som tjänar miljarder på att investera dina pensionspengar har råd att driva sin sak.

Märkligare är den politiska reaktionen. När Svenska Dagbladet nyligen skrev om konflikten mellan Skatteverket och riskmiljardärerna fick de också en reaktion från finansminister Elisabeth Svantesson. Hon är bekymrad. Riskkapitalbranschen är ”viktig för svensk konkurrenskraft”. Och om reglerna är otydliga är det ”problematiskt”.

Däremot verkar hon ta lätt på de uteblivna skatteintäkterna.

Jag har lite svårt att tänka mig Svantesson så förstående om det handlar om undersköterskor som fått sina deklarationer underkända. Eller om det varit sjukskrivna som drabbats av politiska kast i regelverket.

Miljardärer är förstås en helt annan sak. När klagomålen kommer därifrån börjar finansministern genast fundera på om inte hennes myndighet gått lite för bryskt fram.