Ja, Auroramålet borde gå till Högsta domstolen

Sverigedemokraternas argument håller inte

STRASBOURG Trehundra ungdomar har stämt svenska staten. I det som kallas Auroramålet ska det avgöras om Sveriges bristande klimatpolitik kan vara ett brott mot mänskliga rättigheter.

Stämningen lämnades in i år och nu ska tingsrätten ta ställning för om de ska ta upp målet. För drygt en vecka sedan meddelade Justitiekanslern, som företräder staten, att de håller med ungdomarna om att delar av stämningen borde prövas direkt i högsta instans.

– Vi i Aurora lyfte i stämningsansökan att den här frågan borde hissas från tingsrätten direkt till HD. Klimatkrisen är brådskande, säger Ida Edling som är talesperson för Auroramålet.

Hon står utanför Europadomstolen i Strasbourg tillsammans med tre andra medlemmar från Aurora. Gruppen har åkt till Frankrike för att stötta de sex portugisiska ungdomarna i Duarte Agostinho-målet, en stämning som inte är helt olik Auroras. Båda parter har nämligen använt Europakonventionens artiklar om mänskliga rättigheter i sin stämning.

En mänsklig rättighet

Duarte Agostinho, som snart avgörs av Europadomstolen, blir på sätt och vis vägledande. Att domstolen skulle säga att Europakonventionens mänskliga rättigheter inte är tillämpliga på klimatet ser Jonas Ebbesson, professor i miljörätt på Stockholms universitet, som orimligt.

– Det skulle gå emot domstolens praxis på miljöområdet att inte tillämpa Europakonventionen på klimatförändringar.

Att använda domstolen för att ställa företag och stater tills svars för sin bristande klimatpolitik börjar blir mer och mer populärt. Cirka 2000 fall har registrerats hittills. I Nederländerna, Tyskland och Frankrike har domstolarna till och med tvingat staterna att skärpa sig.

– I Sverige hör vi ibland argument om att Sverige inte behöver ha någon effektiv klimatpolitik för att vi står för en så liten del av de globala utsläppen. Men i andra länder har domstolen underkänt de argumenten, säger Ebbesson.

Kan bli vår räddning

Det är en fascinerande insikt, med tanke på Sverigedemokraternas ständiga argumentation om att klimatkrisen ska lösas någon annanstans, av någon annan. När vi dessutom har en regering som lyckas ha en värre klimat- och miljöpolitik än föregående så hade det minst sagt varit önskvärt att höra juridikens dom.

Europakonventionen skrevs under i en tid där ingen hade en tanke på att den skulle kunna användas mot ett lands klimatpolitik.

I en tid där klimatmål slopas kan den bli vår räddning.