Daniel Ek behövde bara knäppa med fingrarna

Utan kollektivavtal kunde Spotify säga upp 1500 personer med ett klämkäckt brev

Daniel Ek är vd på Spotify. Nu har han meddelat att företaget säger upp 1500 personer, 17 procent av de anställda.

Spotify sparkar 1500 personer i ett svep. ”En svår men viktig dag för företaget” skriver vd:n Daniel Ek i ett brev till de anställda. Hela 17 procent av företagets personal får gå. I Sverige rör det sig om ungefär 240 personer, enligt TT.

Spotify har inget kollektivavtal. De hoppade av förhandlingarna med facket i juni i år med motiveringen att företagets villkor redan är ”lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal”.

Det är så det brukar låta, Tesla har framfört samma argument i konflikten med IF Metall. Detta trots att villkoren i ett kollektivavtal är ett golv och att det är fritt fram för företagen att överträffa dem.

Med ett kollektivavtal på plats kunde dagens massuppsägning ha sett annorlunda ut. Då hade arbetsgivaren behövt förhandla betydligt mer med facket innan förändringarna. De hade behövt dela med sig av mer information till fackklubben och i förlängningen de anställda.

De hade dessutom fått en arbetstagarrepresentant i styrelsen och därmed bättre inblick i förändringarna.

Nu fick de nöja sig med ett klämkäckt öppet brev från vd:n på intranätet.

Detta är den tredje omgången uppsägningar som Spotify genomfört på ett år. I januari sade bolaget adjöss till närmare 600 anställda. Då fick de stark kritik för sina metoder. Personalen som fick gå vittnade om att de inte fick några individuella förklaringar, utan gavs sju dagar på sig att skriva på ett uppsägningskontrakt och packa ihop sina saker.

– Det var kaos. Jag fick gå i behandling hos psykolog, sa en tidigare anställd till SVT:s Kulturnyheterna.

SVT intervjuade också medarbetare som skrivit på en ”lojalitetsklausul” vid uppsägningen. De skulle inte ”tala nedsättande” om företaget – inte ens efter att anställningen upphört. Den som ville prata om uppsägningen med Spotifys kunder eller partners behövde ett skriftligt godkännande från företaget.

Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog kallade det ett försök att tysta anställda och inskränka yttrandefriheten. Juridiskt sett är klausulen rena dumheter, konstaterade flera experter.

Nu sägs alltså 1500 anställda upp. Daniel Ek proklamerar generöst att de kan förvänta sig avgångsvederlag på fem månadslöner i genomsnitt.

Utan kollektivavtal blir all företagets verksamhet just det – en slags välgörenhet. Arbetsgivaren kan erbjuda hur bra villkor som helst. Tills de inte har lust längre.

Det vet förstås Daniel Ek. De generösa villkor företaget skröt om när de hoppade av förhandlingarna med facket finns bara kvar tills han knäpper med fingrarna.

Nästa år ”bygger vi ett ännu starkare Spotify”, skriver vd:n i sitt brev. De som är kvar, det vill säga.

Följ ämnen i artikeln