Hur gör jag med rå kyckling?

Uppdaterad 2019-02-25 | Publicerad 2007-10-23

Hej Jon!

Jag har en fråga som förmodligen är ganska ovanlig, men som jag tror att du skulle kunna hjälpa mig med.

Jag har en fobi mot råa köttprodukter, framför allt kycklingkött.

Hur gör jag när jag ska tina kycklingfiléer, hur tillagar jag dem på bästa sätt (i ugn, steka eller koka och hur länge)?

Hur rengör jag skärbrädan om jag skurit kyckling på den? Räcker det med diskmedel och vatten eller måste jag använda starkare desinfektionsmedel?

Är det bättre med skärbräda i trä eller plast?

Jag skulle vara oerhört tacksam för svar.

/Anna

Hej Anna!

Du kan ugnssteka frysta filéer till en innertemperatur av 70 grader så slipper tina dem och hantera det ”läskiga” köttet. Annars tycker jag att resultatet blir bättre med färsk kyckling och att klubbor eller lårfilé blir saftigare än vanlig filé.

Skärbrädan blir ren med diskmedel och vatten. Jag brukar skrubba ganska noga för att vara på den säkra sidan. (Även jag har en släng av campylobact-noja.)

Trä eller plast i skärbrädan verkar inte ha någon större betydelse för bakteriernas trivsel men djupa sprickor gör förstås brädan svårdiskad.

Vänliga hälsningar,

Jon Hansson

Följ ämnen i artikeln