Här får du veckans middagar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-18

Kicki hjälper dig med vardagsmaten

Vad ska vi äta till middag i dag? Den frågan brottas många föräldrar med vecka efter vecka.

Kicki Theander bestämde sig för att lösa problemet.

Kicki Theander ordnar middagsfrid.

Hon startade en mattjänst som hjälper stressade familjer med goda och nyttiga recept — och med att köra råvarorna hem till dörren.

Här bjuder hon på recept för en arbetsvecka. Ungnsrostade grönsaker, Kalkonstroganoff, Indonesiskt gryta och Fiskfilé. Handla alla råvaror samtidigt, så spar du tid!

Ingredienser för två vuxna och två barn i en vecka

Middagsfrid.se är en prenumerationstjänst som tillhandahåller råvaror och recept för fem middagar i veckan för fyra personer. Allt, utom basvaror som till exempel salt, peppar, pasta och olivolja, skeppas ända hem till din dörr. Detta innebär två kassar i veckan och ett litet informationsblad med recept och tips.

Recept a Fetaost 1 paket

a Ekologiska ägg 6 st

a Eko palsternacka 3 st

a Aubergine 1 st

a,b,c Paprika 4 st

a Zucchini 2 st

a,b,c Ekologisk vispgrädde 3 dl

a,d Persilja 1 kruka

a,d Röd lök 2 st

b Kung Ingelsta 500 g

b Purjolök 1 st

b,c Stjälkselleri 1 st

c Skinkstek ca 1 kg

c Ekologisk quinoa 500 g

c Äppeljuicekoncentrat 2 dl

c Gul lök 4 st

c Gurka 1 st

c Kålrabbi 1 st

c Ostronskivling 250 g

d Dill 1 knippa

d Räkor, frysta 200 g

d Ekologisk citron 1 st

d Plommontomater 500 g

d Ekologisk potatis 2 kg

d Sejfilé ca 600 g

a) Ugnsrostade grönsaker med feta och omelett

Gör så här:

1. Ta fram en ugnsplåt och värm ugnen till 250 grader. Ta fram två stekpannor.

2. Skär en röd paprika i stora bitar. Skala palsternackorna och skär i långa stavar. Dela zucchinin (1,5 st) på längden. Skär i stora bitar. Skär auberginen i tjocka skivor. Skär rödlökarna i klyftor, ca 6 på varje lök.

3. Ringla över 2–3 msk olivolja. Strö över 1 tsk timjan och 1 tsk salt och blanda runt så att oljan fördelas jämnt. Ställ in mitt i ugnen ca 20 min. Tärna fetaosten och fördela på grönsakerna när det är 5 min kvar.

4. Under tiden vispar du upp 6 ägg, 1/2 dl vatten och 1 krm salt. Häll ner i en stekpanna av teflontyp (annars behöver du lite fett). Vrid plattan till medelvärme. Sätt på lock. Omeletten sköter sig själv och blir klar på 10–12 minuter.

5. Smält en smörklick i stekpannan på ganska hög värme. Lägg i potatisen och stek gyllenbryn först när smöret tystnat och blivit lite brunt.

6. Klipp 1/2 kruka persilja över omeletten och servera med potatis och grönsakerna och osten från ugnen. Håller du diet, skippa potatisen.

b) Stroganoff på kalkonkorv

Gör så här:

1. Koka valfritt ris för fyra personer.

2. Hacka purjolöken och fyra stjälkar selleri och fräs i medelvarm stekpanna i 2 msk olja till de börjar mjukna. Sellerin ingår framförallt som krydda. Den översta delen av sellerin samt bladen kan skäras bort.

3. Strimla korven och stek den tillsammans med grönsakerna i ett par minuter.

4. Tillsätt 2–3 matskedar tomatpuré, 1 dl grädde, 3 dl vatten, 2 tsk dragon eller 1 tsk timjan, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar och 1 grön paprika skuren i strimlor. Koka upp.

5. Sänk värmen lite och låt puttra 5 minuter. Tillsätt eventuellt mer vatten.

6. Servera stroganoffen garnerad med 1/2 kruka persilja klippt över riset.

Korvstroganoffen går också att komplettera med resterna från i går, till exempel fetaosten och grönsakerna.

c) Indonesiskt gryta (för två dagar)

Gör så här:

1. Skölj lämplig mängd quinoa noggrant i en sil. Koka upp med knappt dubbla mängden vatten och låt koka i ca 15 min.

2. Hacka 4 gula lökar och finhacka 2 vitlöksklyftor. Blanda med äppeljuicen.

3. Lägg alltsammans i en gryta med 3 msk soja, 4 dl äppeljuice, 2 msk äppelcidervinäger (eller annan sort), 1 tsk torkad ingefära, 3–4 tsk curry och 1/2 tsk mald svartpeppar och koka upp. Om barnen är känsliga för kryddor, minska lite på curryn och pepparn eller häll en skvätt grädde på deras mat.

4. Strimla ca 1?000 g skinkstek och lägg ner i grytan efterhand, men inte så fort att det slutar koka.

5. När du lagt i allt kött, koka i ca 15 minuter. När det är några minuter kvar, lägg i 2 paprikor (grön och röd) skurna i strimlor.

6. Vispa ut 3 msk maizena i 1 dl vatten. Det kan du göra i ett dricksglas med vanlig gaffel. Rör ner blandningen i grytan. Koka, ytterligare minuter. Skär ostronskivlingen i bitar, stek i smör och rör ner i grytan.

7. Skär skalet av kålrabbin med en vass kniv och skär i bitar. Skär gurkan samt resten av sellerin med stavar.

8. Servera grytan med quinoan och råkosten.

d) Fiskfilé i dillsås med räkor

Gör så här:

1. Sätt på potatisen. Koka den skalad. Ta fram räkorna.

2. Skiva tomaterna tunt och lägg på ett fat, hacka upp 1–2 msk rödlök och fördela över tomaterna. Ringla över 2 msk olivolja och droppa lite vinäger över alltsammans. Salta med örtsalt 1–2 krm och kör fyra varv med ­pepparkvarnen.

3. Hacka 1/2 dl dill.

4. Skölj fisken och torka den lite. Skär den i portionsbitar, 4–5 bitar per filé.

5. Vispa ihop 3 msk vetemjöl med 3 dl vatten i en större (kall) stekpanna. Tillsätt en buljongtärning/1 msk buljongpulver, 1 dl grädde och 1 msk smör. Koka upp under omrörning till såsen börjar tjockna.

6. Pressa i 1 msk citron. Rör i den hackade dillen.

7. Lägg i fisken och låt koka på svag värme under lock i fem minuter. Strimla en halv zucchini och låt den ångkoka ovanpå fisken de sista 2 minuterna. Lägg också på räkorna så att de precis hinner bli varma.

8. Servera fisken garnerad med extra dillkvistar med nykokt potatis och tomatsallad. Resten av citronen kan du pressa i vattenkaraffen, det sänker GI-värdet på måltiden.