Trenderna kommer och går men Vår kokbok består

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-23

Eller: Varför ändra ett vinnande koncept – när man har alla nödvändiga recept?

En bra kokbok ska innehålla det mesta man behöver veta om maten och hur man tillreder den.

Allt från kvaliteten på råvarorna, vilka kryddor som behövs, mått och mängder, tips på bra köksutrustning, samt inte minst; upplysning om näringsvärdet och nyttan med maten.

Klicka på bilden för att se en större version!

Vår kokbok (Coop/Norstedts 2009, ISBN 978-91-1-302342-7) innehåller allt detta.

Det är en ny reviderad upplaga, den 25:e i ordningen av en kokbok som funnits i svenska hem i över 50 år och som över tid sålts i över 2 miljoner exemplar.

Här finns mer än ettusen recept som snabblagat, hederlig svensk husmanskost, rätter på fisk, kött och grönt, brödbak och efterrätter, vardag och festmat, och nya influenser från när och fjärran.

Den nya upplagan har faktagranskats och reviderats, allt mat har också provlagats i Coops kök under ledning av Sara Begner, även känd som tv-kock.

I jämförelse med en tidigare upplaga från 1993 som jag fått i min hand har 2009:an en fräschare layout, ännu fler färgbilder på maten, en tydligare registerindelning med färgmarkeringar i boken som också syns i snittet och som gör det lättare att hitta. Lite grann som en samling receptkort men nu i bokform.

En ytterligare finess är bokens sidosnören, något som är till god hjälp när man vill markera en receptsida.

Värt att notera är också bokens försättsblad med uppgifter om vikt och volym som i jämförelse med just 1993 års upplaga har reviderat styckevikter på rotfrukter som morot och palsternacka. Idag är grönsakerna större, vilket förmodligen hänger ihop med bättre odlingsmetoder.

Under ”Gryn” har couscous och bulgur tillkommit, under ”Mjöl” har potatismjöl och kornmjöl försvunnit, samt under rubriken med "Portionsmått" är numera saftkräm och saftsoppa borttaget. Också det en revidering i tidens tecken om nya matvanor.

Själv har jag ett starkt minne från min uppväxt på 1950-talet om hur jag bläddrade i min mors Vår kokbok efter att ha fått lära mig grunderna i matlagning i folkskolans skolkök. Det blev några lyckade och mindre lyckade experiment i morsans kök där jag trillade köttbullar, bakade småfrallor och rulltårtor, lindade kåldolmar och kokade soppa på en spik.

Någon gång blev maten så bra att den också dög åt mina skeptiska bröder. Som den gången jag fick för mig att laga kroppkakor, med assistans av brorsorna, och vi sedan hade kapptävling om vem som fick i sig flest. Det slutade med att vi kröp ur köket som små stinna hundvalpar och somnade i våra sängar. Vi snackar paltkoma grandes!

Är det något som en man som passerat 60 år vill förmedla till yngre generationer så är det skaffa en rejäl grundlig kokbok. Vår kokbok är en sådan. Flashiga stylade kokböcker i all ära, men utan en hederlig grundbok klarar man sig inte i köket.

Det finns många fina mat-ambassadörer för god svensk mathållning, som exempelvis Marit Paulsen, Leif Mannerström och Mats-Eric Nilsson. Vår kokbok hävdar sig gott i det sällskapet.

Trenderna kommer och går, men Vår kokbok består!