5 äggklassiker i nytt skal

Uppdaterad 2019-09-09 | Publicerad 2008-03-20

Ägg är en självklarhet på bordet i påsk – och efteråt. Få råvaror går att variera på så många olika sätt.

Håll till godo! Vi bjuder på fem frestande recept.

Recept och styling: Sara Bergfors

Foto: Per Björn

Omelettrullar med fetaost och avokado

Blir 4 portioner

Tar 30 minuter

Du behöver:

4 ekologiska ägg

2 msk hackade färska örter, till exempel persilja, dragon och gräslök

Salt och peppar

Olivolja

2 avokado, mogna

Pressad citron

150 g fetaost

Salt och peppar

Gröna blad, till exempel spenat, maché och ruccola

Rädisor

Gör så här:

1. Vispa ihop ägg, örter, salt och peppar.

2. Hetta upp lite olivolja i en liten stek- eller crepepanna. Grädda omeletter, tunna som pannkakor, av smeten. Lägg dem på bakplåtspapper.

3. Mosa avokadon. Smaka av med salt, peppar och pressad citron. Bred ut röran på omeletterna.

4. Täck med salladsblad och smula över fetaosten. Rulla ihop till rullar och skär dem i bitar. Ställ dem på högkant på ett serveringsfat. Strö över skivade rädisor.

Tips!

Tunna omeletter är även ett bra glutenfritt alternativ till crepes.

Ägg Florentine

Blir 4 portioner

Tar 30 min

Du behöver:

Pocherade ägg:

4 ekologiska ägg

1 liter vatten

1 tsk ättika

1 tsk salt

Spenat:

300 g bladspenat (fryst går bra)

1 msk smör

Salt och peppar

Ev lite muskot

Ostsås:

2 msk smör

2 msk vetemjöl

3 dl mjölk

1 dl riven ost, lagrad

Salt och peppar

Cayennepeppar

Till servering:

4 skivor lantbröd

4 skivor bacon, knaperstekt

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Värm vatten, salt och ättika i en vid kastrull tills det sjuder. Knäck ett ägg i taget i en kopp. Rör om i vattnet och låt ägget glida ner i vattenvirveln, på så sätt blir ägget snyggt format.

3. Sjud ägget tills äggvitan stelnat men äggulan fortfarande är lös. Lyft upp äggen med en hålslev och låt dem rinna av.

4. Fräs spenaten med smör i en kastrull. Smaka av med salt, peppar och eventuellt muskot.

5. Gör ostsåsen: Smält smör tillsammans med mjöl i en kastrull under omrörning. Tillsätt mjölken, lite i taget. Låt såsen koka i några minuter. Tag kastrullen från värmen. Rör ned hälften av osten och smaka av med salt, peppar och en nypa cayennepeppar.

6. Lägg brödskivorna i en ugnsfast form eller på en plåt. Fördela spenaten på brödskivorna. Lägg på äggen och klicka på ostsåsen. Strö över den rivna osten.

7. Gratinera smörgåsarna i 5–10 minuter tills de har fin färg. Servera varma, med knaperstekt bacon.

Djävulska ägg (deviled eggs)

Blir 12 ägghalvor

Tar 30 minuter

Du behöver:

6 ekologiska ägg

2 msk crème fraîche

2 msk majonnäs

0,5 msk dijonsenap

2 vårlökar, strimlade

2 msk kapris

2 tsk pressad citron

1 tsk hackad färsk dragon, eller 0,5 tsk torkad

1 tsk hackad röd chili, eller efter smak

Salt och peppar

Gör så här:

1. Hårdkoka äggen. Skala dem och dela i halvor.

2. Ta försiktigt ut äggulorna och mosa dem i en skål. Tillsätt créme fraîche, majonnäs och senap. Rör ner vårlök, kapris, citron, dragon och chili. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Hit kan du förbereda. Täck isåfall röran väl och förvara den i kylskåp till strax före servering.

3. Spritsa eller klicka ut röran i ägghalvorna. Dekorera med strimlad chili eller dragon.

Smörrebröd med äggröra och böckling

Blir 4 stora eller 6 mindre smörrebröd

Tar 25 min

Du behöver:

4 stora eller 6 mindre skivor danskt rågbröd

6 ekologiska ägg

6 msk grädde eller vatten (ej mjölk, då blir äggröran hård)

2 msk smör

Salt och peppar

4 stora böcklingar

Salladsblad

Rödlök

Krasse

Gör så här:

1. Rensa böcklingen. Skär rödlöken i tunna ringar.

2. Rör ihop ägg och grädde eller vatten i en skål. Salta och peppra.

3. Smält hälften av smöret i en vid kastrull på medelhög värme. Häll i äggsmeten och värm under flitig omrörning till en krämig äggröra. Var försiktig så att inte äggröran blir för fast. Rör sist ner resten av det kalla smöret.

4. Fördela salladsbladen på brödskivorna. Lägg på äggröra, böcklingfiléer, rödlöksringar och klipp över krasse. Servera genast.

Ägg i cocotte med rökt lax

Blir 4 portioner

Tar 25 min

Du behöver:

1 msk smör

4 ekologiska ägg

200 g rökt lax

I kruka gräslök

4 msk grädde

Salt och peppar

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Smörj små ungsfasta portionsformar (cocotter). Strimla hälften av laxen och fördela i formarna. Strö på gräslök.

3. Knäck ett ägg i vardera form. Häll över 1 msk grädde. Salta och peppra.

4. Ställ cocotterna i en ugnsfast form, till exempel en liten långpanna. Häll hett vatten i formen tills det når halvvägs upp på cocotterna. Grädda i ugnen i 10–15 min, eller tills äggvitan stelnat men gulan fortfarande är lös.

5. Lägg på återstående lax, klipp över lite gräslök och servera genast.

Tips!

Laxen kan bytas ut mot till exempel rökt kött eller ansjovis.

Ekologiska ägg skonar naturen

Vi äter mer än tio kilo ägg per person och år i Sverige. Cirka sex procent av äggen som säljs är idag ekologiska.

Genom att köpa ekologiska ägg bidrar du till att fler hönor får leva ett bättre liv. De får gå fritt och vistas utomhus på sommaren. Eftersom de enbart utfodras med ekologiskt foder, som odlas utan kemiska bekämpningsmedel eller handelsgödsel, betyder det också att miljön skonas.

Källa: Konsumentverket

Följ ämnen i artikeln