Vallhund sprang 40 mil – för att komma hem till sin familj

Publicerad 2016-04-27

Vallhunden Pero flyttade från Wales till England, men fick uppenbarligen hemlängtan. Han tros ha sprungit nära 40 mil för att komma tillbaka till sin förra ägare, skriver The Telegraph.

Den fyraåriga vallhunden Pero hade flyttat från byn Penrhyncoch i Wales, till Cockermouth i England. Hunden skulle bo hos nya ägare på prov, men kanske längtade han tillbaka till Wales.

Pero rymde nämligen från sina nya ägare och dök upp utanför sin förra ägares dörr – nära 40 mil bort. Enligt den ursprungliga ägaren Shan James är det ett mysterium att hunden klarade av att hitta hem.

– Han hoppade upp på min man som om han var tokig, han bara hoppade runt i cirklar. Det är ett mysterium hur han lyckades dyka upp utanför dörren, säger hon till The Telegraph.

Tros ha sprungit i tolv dagar

Pero tros ha sprungit under tolv dagar för att komma hem. Hunden haltade och var lite magrare än innan, men i övrigt mådde han bra.

– De säger att hundar kan hitta hem, men det är rätt långt från Cockermouth. Mina söner åker dit varje år för att klippa får och de måste använda sig av GPS för att hitta hem, så det är otroligt, säger Shan James.

Hon och hennes man Alan letar nu efter vittnen som kan ha sett Pero på vägen för att försöka pussla ihop hur han lyckades ta sig hem.

Blir kvar på gården

Historien kan låta otrolig, men enligt hundexperten Stan Rawlinson är det möjligt för en vallhund att springa över tre mil per dag. Han menar också att arbetshundar ofta har en slags ”inbyggd kompass” och ett rumsligt medvetande som hjälper dem att hitta hem.

– En herde och hans hund står varandra väldigt nära. Hunden behöver komma tillbaka till den person som den känner sig helt trygg med och det är därför den kan ta sig så långt, säger han till The Telegraph.

Pero är en av 15 vallhundar på familjen James gård och efter hans långa äventyr ser det ut som om han blir kvar där.

– Det vore inte rättvist av oss att skicka iväg Pero igen. Han trivs uppenbarligen här, säger Shan James.

Följ ämnen i artikeln