Staffanstorp stoppar nakenkonsten: ”Är obehagligt”

Publicerad 2023-12-01

Från kortfilmen ”Rötterna kallar” som stoppats i Staffanstorp.

Staffanstorps kommun ville ha en utställning om träd – men fick en film på nakna människor.

Nu har konstverken stoppats.

– Jag förstår inte varför de beställde. Det räcker med att kolla på min konst så förstår man, säger Johanna Bianca Rehn.

När Johanna Bianca Rehn visade filmen ”Rötterna kallar” till den planerade utställningen i Staffanstorps konsthall fick hon beskedet att den inte går att visa.

Även konceptet kraftkvinnor, kvinnokroppar omgivna av naturliga element som eld, jord, vind och vatten stoppades, något Sydsvenskan tidigare rapporterat om.

– Jag tycker att det är obehagligt att de ska gå in och styra över innehållet, säger Johanna Bianca Rehn.

Staffanstorps kommuns kulturchef Tomas Djurfeldt hävdar att man hade en överenskommelse på temat ”träd”, inte nakna kroppar på en gräsmatta.

Något som inte stämmer enligt konstnären.

– Jag upplever att det är en efterhandskonstruktion. Vi hade kommit överens om en utställning gällande natur och nu säger de att de bara vill ha träd. Jag förstår inte varför de beställt. Det räcker med att kolla på min hemsida så förstår man vilken konst jag gör, säger Johanna Bianca Rehn.

Johanna Bianca Rehn: ”Jag förstår inte varför de beställde”

”Måste hindras”

Att utställningen ska visas för barn har också lyfts fram som en förklaring till att verken stryks.

– Det är så tråkigt. Vi kan inte ha ett samhälle som skammar nakenhet. Vi har en utveckling de senaste åren där barn skäms för sin kropp. Alla steg som kan påverka i den riktningen måste hindras.

Efter att Staffanstorp stoppat verken har STPLN i Malmö valt att ta över och visa hela utställningen ocensurerat.

– Malmöbarnen kanske tål det bättre. Men det här är konst som jag visat för barn tidigare. I alla åldrar. Det har inte varit något problem, säger hon.

En av Johanna Bianca Rehns konstverk.

Följ ämnen i artikeln