Näringsministerns besked om Kallakgruvan: Får tillstånd

Thorwaldsson: Sverige behöver gruvor

Publicerad 2022-03-22

Regeringen säger ja till de omstridda planerna på gruvbrytning i Kallak meddelar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på en pressträff.

Miljöaktivisten Greta Thunberg rasar mot dagens besked.

– De bryter mot urfolks rättigheter och för ett krig mot naturen, skriver hon på Twitter.

– Det är ingenting som jag tar särskilt allvarligt på, säger Karl-Petter Thorwaldsson om kritiken.

Under en pressträff presenterade Karl-Petter Thorwaldsson (S), näringsminister, regeringens beslut om den omstridda gruvan i Kallak.

Regeringen har beslutat att ge det brittiska företaget Beowulf Mining, via dotterbolaget Jokkmokk Iron Mines, en så kallad bearbetningskoncession för fyndigheten.

Det betyder att man nu får gå vidare med processen att öppna en gruva och undersöka om det är ekonomiskt och miljömässigt möjligt att öppna en gruva.

– Det här betyder inte att man får öppna en gruva nu. Det krävs fler beslut för det, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på dagens presskonferens.

Anklagar regeringen för rasism

Kallak är Sveriges största kända gruvfyndighet av kvartsbandad järnmalm.

– Svenska gruvor och gruvnäring har stor betydelse för Sverige, säger han och tillägger att de är viktiga för omställningen och bidrar till att skapa nya gröna jobb. 

Men gruvan är omstridd då den ligger på renbetesmarker som används av samisk befolkning. Karl-Petter Thorwaldsson säger att regeringen har satt upp flera villkor för gruvföretaget kopplade till beslutet, villkor som ska bevaka samernas intressen.

Bland annat ska bolaget bekosta skyddsstängsel, skyddsvallar eller andra anordningar för att minska olyckor för renar i området.

Greta Thunberg på besök i Porjus för ett par veckor sedan.

Greta: Rasistiskt

Men beslutet möts av hård kritik i miljörörelsen. Greta Thunberg rasar mot dagens besked.

”I dag bekräftade Sverige sin kortsiktiga, rasistiska, koloniala och naturfientliga inställning”, skriver hon på Twitter.

Hon skriver också att Sverige låtsas vara ledande på miljöfrågor och mänskliga rättigheter i världen men att man på hemmaplan bryter mot urfolks rättigheter och för ett krig mot naturen.

”Världen kommer att minnas detta”, avslutar hon.

Karl-Petter Thorwaldsson tar inte särskilt allvarligt på anklagelserna, säger han till Aftonbladet.

– Vi har haft ganska högt tonläge i frågan i flera månader.

Näringsministern anser kritikerna bör kolla igenom den omfattande krav-listan först och främst.

– Det vore väldigt bra om alla tittade på de här villkoren som vi har gett med de här tolv ska-kraven. Det tror jag ändå kommer göra att de flesta kommer tycka att det här är ett ganska väl avvägt beslut som också ger skydd för samebyn att fortsätta med renar och komma förbi med sina renar, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Tror att det blir en gruva

Aftonbladet har tidigare avslöjat att Beowulf Mining har kopplingar till skatteparadis.

Hur ser du på riskerna att skattepengar flyttar utomlands?

– Det kommer längre fram när man tittar på andra tillstånd. Kan man visa att det är lönsamt att bryta den kan man ge tillstånd. Det kan komma längre fram. Sen kan man tycka att alla företag ska sköta sina skatter. 

Finns det något vite eller vad händer om man bryter de här kraven? 

– Det här är ska-krav på företaget och det ska följas upp att man sköter dem, säger Thorwaldssson som säger att han inte vet exakt vilka påföljder som är kopplade till dem.

Tror du att det kommer att bli en gruva här?

– Ja jag tror att det kommer att bli en gruva här. Inte minst med de villkor som vi har skrivit ut, det har aldrig gjorts tidigare.

– Här försöker vi vara väldigt tydliga. Vi säger ja, ni får pröva att driva gruva här men ni ska följa de här kraven, säger näringsministern.

Här  kommer gruvan att ligga