Uppgifter: Sprängdåd misstänks vara riktade mot Foxtrotmän

Uppgifter: Pojke gripen för sprängning

Uppdaterad 2024-03-06 | Publicerad 2024-03-05

Två sprängdåd har inträffat i Stockholm i natt.

På båda adresserna bor unga män som kopplas till Foxtrot-konflikten, enligt uppgifter.

Sju utomstående personer har skadats.

Inom loppet av bara några timmar inträffade två explosioner vid två flerfamiljshus i Stockholm.

Det första bombdådet skedde redan vid 20.29 på måndagen. Då hade något sprängts i ett trapphus till ett flerfamiljshus i Fagersjö i södra Stockholm.

Explosionen var kraftig och en ytterdörr och flera fönster förstördes. Fem personer fick också lindriga skador.

Enligt uppgifter misstänkte polisen tidigt att dådet var riktat mot en ung man med kopplingar till Foxtrot. Mannen sitter dock häktad sedan en tid tillbaka misstänkt för brott kopplade till gängkonflikten.

Sprängningen drabbade däremot ett stort antal utomstående personer.

Uppgifter: Gängman måltavla

Bara några timmar senare, vid 03.49, skedde nästa sprängdåd. Explosionen hördes över stora delar av Lidingö och skedde i anslutning till ett flerfamiljshus i området Larsberg.

Denna gång skadades två personer lindrigt.

Även i det här fallet misstänker polisen att dådet är riktat mot en person med kopplingar till Foxtrot. Mannen sitter sedan tidigare häktad misstänkt för en skjutning i Jordbro under höstens våldsvåg.

Även denna sprängning drabbade ett stort antal personer som inte har något med nätverksmiljön att göra.

Per Fahlström, presstalesperson för Stockholmspolisen, säger att de utreder om det finns någon koppling mellan händelserna.

– Vi tittar jättenoga om det finns något samband mellan de här två detonationerna. Men de är för tidigt att kommentera det, sa han tidigare i dag.

Uppgifter: Flera gripna

Polisen har sökt intensivt efter de misstänkta gärningsmännen. Under natten greps en person misstänkt för sprängningen i Fagersjö. Enligt Aftonbladets uppgifter är den personen misstänkte en pojke. Han anhölls under morgonen.

Polisen har också gripit två personer efter explosionen på Lidingö, enligt uppgifter. Strax efter att dådet inträffade ska polisen ha stoppat en taxi där två personer kunde gripas. Båda personerna ska vara i 40-årsåldern, enligt källor.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna i nuläget.

– Vi kommunicerar inte om det finns gripna eller inte i det ärendet än, säger Anna Ståhlhuvud, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Under dagen kommer polisen vara på plats i båda områdena för att jobba trygghetsskapande. Anna Stålhuvud säger också att polisen tittar på kopplingar mellan händelserna och gängmiljön.

– Det är ingenting som jag kommer kunna kommunicera, men det tittar man så klart på, säger hon.

Följ ämnen i artikeln