Hon planerade att lämna förhållandet – då misstänks pojkvännen ha mördat henne

Uppdaterad 2023-11-19 | Publicerad 2023-11-18

Hon såg fram emot att börja sitt nya jobb efter en tid som arbetslös.

Och så planerade hon att lämna pojkvännen – han drack för mycket och kunde vara våldsam.

Men hon hann aldrig göra något av det.

Kvällen den 18 maj i år ser två boende i ett område i Nacka i Stockholm hur en man står och hugger en kniv i en bilruta, om och om igen.

– Vafan gör du? ropar de till honom men mannen med kniven reagerar inte utan fortsätter att hugga.

Polisen tillkallas och den första patrullen som kommer till platsen hittar den 46-årige mannen gömd i en buske.

I närheten, under några löv, finner de en kniv. 46-åringen är kraftigt berusad och poliserna noterar att han har blod på ena benet och t-shirten påsatt bakochfram.

Men det är först framme vid arresten som det står klart att han kan ha gjort något mycket värre än att hugga sönder en bil.

Kameror i arresten spelar in när mannen plötsligt börjar erkänna.

Han berättar att han knivhuggit sin flickvän till döds och han talar om var hon finns.

– Jag vet att de kommer hitta henne död i köket, jag kommer sitta inne resten av livet, säger han.

Patrullen som kört honom till arresten vänder tillbaka till platsen där mannen greps.

I en lägenhet i närheten finner de den 50-åriga kvinnan död. Det är tydligt av det de ser i det blodfläckade köket att hennes liv är bortom räddning.

Även om mannen strax efter mordet erkände har han i senare förhör ändrat sin version. Han menar att flickvännen attackerade honom med en kniv och när han försökte ta kniven från henne råkade hon bli huggen.

Rättsläkarens rapport visar dock en annan bild. På kvinnans kropp fanns ett stort antal skador som tyder på upprepade hugg mot hals, bål och buk, orsakad av annan.

Åtalet, som väcktes i veckan, visar hur 46-åringen och den 50-åriga kvinnan bara hade varit ett par i ett drygt år. Båda var frånskilda med barn när de träffades via Tinder.

Men förhållandet var stormigt.

– Vi gjorde slut var och varannan helg. Det kunde gå några timmar eller dagar så gick det över, säger den åtalade 46-åringen själv i förhör.

Den 50-åriga kvinnan berättade inte för så många i sin närhet att hon hade ett förhållande. För dem hon berättade var hon tydlig med att det nog inte skulle hålla.

46-åringen hade enligt henne problem med alkohol. När han drack fanns det inget stopp och det oroade henne.

– Han är kul att vara med när han är nykter. Då gör dom jättemycket roliga saker tillsammans, jag uppfattade att alkoholen var det stora problemet, säger en vän till kvinnan i förhör.

När kvinnans familj fick träffa honom tyckte de inte om honom alls. De upplevde honom som kaxig och otrevlig, med en mörk aura runt sig. Dessutom blev han alldeles för berusad.

För några i sin närhet berättade den 50-åriga kvinnan att mannen varit våldsam mot henne. Vid ett tillfälle misstänks han ha försökt strypa henne med ett skärp, något han nu även åtalas för. Hon visade märkena runt sin hals för en vän.

– Sen hade han slagit henne så mycket att hon var tvungen att sminka sig så mycket för att barnen inte skulle se någonting, säger vännen i förhör som försökte få henne att ringa polisen och anmäla.

Då sa hon sa att förhållandet ändå var över, men de fortsatte i själva verket att ses.

Det misstänkta mordvapnet hittades i en buske.

Exakt vad som hände på mordkvällen är inte helt utrett, men sms mellan kvinnan och den misstänkte mannen en kort tid innan händelsen visar att de hade bråkat och att hon ville att förhållandet skulle vara slut.

”Vi behöver inte höras mer. Blockerad från och med nu”, skrev hon några dagar innan hon misstänks ha mördats.

Något hände dock som lappade ihop förhållandet, för den 18 maj sågs de igen.

Bilder från en övervakningskamera i den 50-åriga kvinnans hus visar hur hon och 46-åringen gick in i hennes lägenhet i Nacka på eftermiddagen.

Mindre än fem timmar senare kom 46-åringen ut med en kniv i sin hand, rakt ut på parkeringen gick han och började hugga i kvinnans bil.

Mannen fångas av övervakningskamera när han går ut ur hissen med en kniv.

Den nu döda kvinnan hade tre barn. Hon beskrivs av de som älskade henne som en person som var ”glad som en lärka och någon som ville alla väl”.

– Hon var väldigt omtänksam om oss och om sina barn. Hon var duktig på laga mat, ville alltid prova på nya rätter. Hon brukade träna mycket på gym och promenera ute. Hon tyckte om att umgås med sina vänner. Utåtriktad och social var hon, hon kunde ta kontakt med nya människor utan problem, säger en anhörig till kvinnan.

Efter en tid som arbetslös hade hon fått ett nytt jobb som hon snart skulle börja på, något hon såg fram emot. Den sista tiden i sitt liv beskriver en anhörig henne som lycklig.

– Det var den gladaste veckan jag varit med om. Hon skulle ju precis börja jobba och hon var jätteglad.

Den 46-årige mannen efter gripandet.

I polisbilen, när den 46-årige mannen precis hade gripits, började han prata om vampyrer och zombies.

– Zombies jagade mig och henne, sa han då.

Men en liten sinnesundersökning som gjorts av honom visar att det inte finns någonting alls som tyder på att han skulle ha lidit, eller nu lida av, en allvarlig psykisk störning.

I förhör säger mannen att han har svårt att prata om natten då kvinnan dog.

– Det går inte en dag utan att jag ångrar alltihop och att det skedde överhuvudtaget. Allt är stor ångest, jag är hemskt ledsen att det skedde.

I åtalet trycker åklagaren på att det finns flera försvårande omständigheter kring gärningen: den innebar svårt lidande för kvinnan då hon utsattes för upprepade hugg. Händelsen inträffade även i hennes eget hem, en plats där hon borde ha fått vara trygg.

– Jag är ju så förtvivlad för jag vet hur stark hon är. Oj vad hon måste ha kämpat, säger en anhörig till kvinnan i förhör.