Ukrainas svar på Rysslands hot om civila fartyg: ”Kan förstöra mål i Svarta havet”

Publicerad 2023-07-20

Ryssland hotade med attacker på fraktfartyg.

Nu svarar Ukraina med samma mynt.

Från midnatt kan alla båtar i ryska och ukrainska hamnar ses som en del av kriget.

”Kreml har förvandlat Svarta havet till ett område av osäkerhet,” säger Ukraina i ett uttalande.

Följ ämnen
Ukraina

På onsdagen meddelade Rysslands försvarsdepartement att alla fartyg som anländer till ukrainska hamnar i Svarta havet ska ses som ”potentiella bärare av militär utrustning”.

Från och med midnatt, natten till torsdagen lokal tid, skulle fartyg som anländer till Ukraina ses som ”part i den ukrainska konflikten på Kievregimens sida”.

På torsdagen kom Ukrainas svar. Enligt Kiev kan man nu rikta in sig på all sjöfart som åker in och ut ur ryskockuperade hamnar. Det gäller från och med midnatt natten till fredagen, enligt ett uttalande från landets försvarsministerium.

Fartyg utanför hamnen i Odessa.

”Svarta havet osäkert”

”Genom att öppet hota de ukrainska fartygen som fraktar mat från ukrainska hamnar, inrikta sig på civil infrastruktur med missiler och drönare i fredliga städer och skapa ett militärt hot på kommersiella sjövägar, har Kreml förvandlat Svarta havet till ett område av osäkerhet,” skriver ministeriet.

Osäkerheten gäller, enligt Ukraina, ”främst för ryska fartyg på väg till sina inhemska hamnar och till hamnar i Ukraina under tillfällig ockupation. De ryska myndigheterna bär hela ansvaret för de risker man utsätter sig för.”

Ryska krigsfartyget Moskva som sänktes i april 2022. Arkivfoto.

Maritima drönare

I varningen hänvisar Ukraina till den ryska robotkryssaren Moskva, som sänktes i Svarta havet i april i fjol.

”Moskvas öde bevisar att Ukrainas försvarsstyrkor har nödvändiga resurser för att slå tillbaka rysk aggression till sjöss,” står det i uttalandet.

Anton Gerasjtjenko, en rådgivare i det ukrainska inrikesministeriet, skickar en varning till Ryssland.

”Ukrainsktillverkade maritima drönare kan förstöra stationära och rörliga mål var som helst i Svarta havet,” skriver han på Twitter.

Ryska marinen övar med sjöminor i fjol.

Varnar för sjöminor

De höjda insatserna i havet söder om Ukraina kommer dagar efter att Ryssland i måndags dragit sig ur det spannmålsavtal som FN förhandlat fram mellan länderna. Avtalet hade möjliggjort för spannmål att exporteras från ukrainska hamnar för att förhindra svält i några av världens fattigaste länder.

”Ryssland har återigen brutalt brutit mot den navigeringsfrihet som hela världen åtnjuter, och fortsätter att medvetet undergräva den internationella livsmedelsförsörjningen genom att utsätta miljontals människor för faran av svält,” skriver Ukraina i sitt uttalande.

På onsdagen varnade Vita huset för att Ryssland skulle ha lagt ut fler sjöminor nära infarterna till ukrainska hamnar.

– Vi tror att detta är en koordinerad insats för att rättfärdiga alla attacker mot civila fartyg i Svarta havet och lägga skulden på Ukraina för dessa attacker, säger Adam Hodge, talesperson för det nationella säkerhetsrådet, i ett uttalande.

Hamnen i Izmail, Ukraina.