SD skjuter ner Liberalernas stora europlan: ”Inget som intresserar oss”

Publicerad 2023-09-21

Liberalerna har inlett en offensiv för att införa euron i Sverige. Valutafrågan kommer att vara en av partiets viktigaste i den kommande valrörelsen för EU-parlamentet.

Men inom Tidöpartierna finns en tydlig splittring i frågan och Sverigedemokraterna skjuter nu ner Liberalernas planer på att Sverige ska gå med i EMU.

– Det är inget som intresserar oss. Vi har haft en folkomröstning och den gäller fortfarande, säger SD-toppen Oscar Sjöstedt.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har krävt att få in en utredning av euron när Tidöavtalet snart ska förhandlas om.

Frågan är central för hans parti, som kommer att behöva slåss med näbbar och klor i det kommande Europaparlamentsvalet nästa år. Partiet har i dag ett mandat i parlamentet, men om opinionen står sig kommer partiet att få svårt att behålla det.

Ett sådant scenario hade varit en katastrof för partiet som kallar sig Sveriges europavänligaste parti.

Euron ses av ledande personer i Liberalerna som en möjlighet att tydligt profilera partiet i valrörelsen och en möjlighet att locka väljare som vill att Sverige går med i EMU och inför euron.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Går inte med på kravet

Men möjligheten att utreda euron skjuts ner av Sverigedemokraterna, som inte kommer att gå med på kravet i de nya förhandlingarna om Tidöavtalet.

Det beskedet ger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

– Det är lite orimligt och lite obegripligt. Jag antar att de vill försöka mejsla in ägarskap i någon sakfråga, för de har ju inte ägarskap i någon sakfråga. Så jag antar att det är någon partistrateg som ligger bakom det, säger han.

– Det är inget som intresserar oss. Vi har haft en folkomröstning och den gäller fortfarande. Vi är inte i färd med att byta uppfattning på något sätt.

Folket sa nej

L-ledaren Johan Pehrson har utvecklat sitt krav kring euron med att vilja införa den europeiska gemensamma valutan utan att hålla någon ny folkomröstning, likt den som genomfördes för tjugo år sedan.

2003 var det 42 procent som röstade ja till euron, 55,9 röstade nej och 2,1 procent röstade blankt. Valdeltagandet låg på 82,6 procent.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Röster finns därmed att hämta för Liberalerna, som legat mellan tre och fyra procent i svenska opinionsmätningar.

Men vägen mot euron ser nu ut att bli krokig eftersom Sverigedemokraterna, med drygt 20 procent av väljarna i ryggen, vägrar att gå med på kraven som L gått ut med kring valutaändringen.

– Min uppfattning är väldigt bestämd och jag är övertygad om att den delas av Jimmie Åkesson och övriga i partiledningen. Och för all del från gräsrötterna. Vi gör ingen omsvängning och jag har svårt att se vad som kan hända för att vi ska börja vara intresserade av att diskutera de här frågorna överhuvudtaget, säger Oscar Sjöstedt.

– Jag vet inte vad Liberalernas tanke är, om jag ska vara ärlig. Men jag har svårt att se varför vi skulle gå med på något sådant.