Sverige skickar räddningsteam till Turkiet

Uppdaterad 2023-02-10 | Publicerad 2023-02-09

Försvarsmaktens C-17 har lyft mot Turkiet.

Sverige skickar ett specialutformat räddningsteam till Turkiet.

Bland annat flygbasjägare, sökhundar och sjukvårdare ingår i det 45 personer starka teamet.

Insatsen skickas efter en begäran från turkiska myndigheter.

Planet, ett C-17, tillhandahållet av Försvarsmakten lyfte under torsdagskvällen. Ombord fanns materiel, specialutbildad personal och hundar.

– Vi skickar bland annat hundar som är tränade att med nosen som sensor hitta människor, och personal som är utbildade att söka efter och rädda individer i demolerade byggnader och farliga rasmassor, säger chefen för Försvarsmaktens operationsledning, Carl-Johan Edström, i ett pressmeddelande.

Sverige skickar också en traumagrupp med läkare, sjuksköterska och specialistsjukvårdare samt ett mobilt medicinskt team som kan hjälpa på svåråtkomliga platser.

– Flygbasjägarna och sökgrupperna från Swedec är specialister på att söka igenom byggnader och rasmassor och har kunskap att förflytta sig både vertikalt och horisontalt med rep i trånga utrymmen, säger Carl-Johan Edström.

– Det här är normalt inte en resurs som Sverige har stående utan de här har utformats i samarbete mellan MSB och Försvarsmakten, säger minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) till DN.