Euron splittrar Centern – medlemmar i uppror mot partistyrelsen

Publicerad 2023-09-29

När Centerpartiet samlas för partistämma i dag har en oväntad fråga dykt upp på dagordningen: euron.

Frågan om Sverige ska införa euron splittrar partiet och ombud har nu gått emot partistyrelsens vilja om att begrava två förslag som kan leda till att partiet svänger mot ett ja till valutan.

– Det här är ett steg mot att partiet byter fot, säger en källa till Aftonbladet.

Kronan har försvagats rejält mot euron och dollarn den senaste tiden. Men det är inte bara en tillfällig trend. Kronan har under en längre tid fått se sig frånkörd av de större valutorna.

Den svaga kronan, kombinerat med en hög inflation, har gjort att debatten om svenskt EMU-medlemskap och införandet av euron i Sverige återigen hamnat på agendan.

För 20 år sedan röstade Sverige nej till att införa euron. Men det avskräcker inte Liberalerna som kräver att EU-valutan införs – helst utan folkomröstning.

Euron bubblar upp i partiet

Nu har frågan även börjat ta fart inom Centerpartiet.

När Centern samlas i Örebro för partistämma på fredagen kommer frågan att komma upp på dagordningen.

Två motioner har lämnats in om euron.

Den ena motionen föreslår att partiet ska verka för att tillsätta en bred parlamentarisk utredning om för- och nackdelar med en svensk euroanslutning och utreda hur en anslutning ska ske.

Den andra motionen föreslår rätt och slätt att partiet ska arbeta för att Sverige ska gå med i Ekonomiska och monetära unionen, EMU, och införa euron.

Gick emot partistyrelsens vilja

Partistyrelsen vägrar och vill att båda förslagen ska avslås. I dag är den officiella hållningen ett tvärt nej till euron.

Men enligt uppgifter till Aftonbladet har partiets ombud gjort uppror och röstat för det andra förslaget – att svensk anslutning till euron ska utredas.

Därmed kan en öppen strid om euron vänta på partistämman i Örebro.

– Euron är fortfarande känslig inom partiet eftersom man var så negativa i folkomröstningen. Men det finns många röster i Centern som driver på hårt för att införa euron, säger en centralt placerad källa.

– Det här är ett steg mot att partiet byter fot.

Caroline von Seth, förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund, Cuf.

Kommer att ta strid

Caroline von Seth, förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund, Cuf, som också sitter i partistyrelsen, agerar motvalls och har reserverat sig mot avslaget. Hon vill att partiet tänker om.

– Vår linje är att vi ska byta åsikt i Centerpartiet och införa euron, säger Caroline von Seth.

– Stödet för medlemskapet i EU har sällan varit så starkt. Att Sverige sätter sig på läktaren i penningpolitiken i EU är dumt. Sverige borde se till att vi är med i förhandlingsrummet.

Cuf kommer även att ställa sig bakom en utredning av euron, men vill helst att partiet redan nu svänger i frågan.

– Jag tycker att det bubblar kring frågan i partiet. Jag blev lite paff när jag fick höra hur väl mottagen ungdomsförbundets svängning i frågan har varit och ett antal partidistrikt verkar röra sig åt vårt håll.

Enligt uppgifter till Aftonbladet finns ett stöd för euron i de led av Centern som domineras av småföretagare. Men motståndet är samtidigt kompakt, inte minst från partiledningen.

 Elisabeth Thand Ringqvist, riksdagsledamot, andre vice gruppledare och partitopp i Centerpartiet.

Även riksdagsledamoten, andre vice gruppledare och partitoppen Elisabeth Thand Ringqvist anser att Centerpartiet bör tänka om angående euron och släppa motståndet.

– Det finns ett stort intresse för medlemskap som framför allt kommer från de yngre i partiet. Men jag upplever att det finns ett nyväckt intresse för att Sverige ska gå med.

Varför bör partiet ställa sig bakom en utredning av euron?

– Vi ska nyktert se vad som är bäst för Sverige. Just nu finns ingen sådan genomgång. Det finns näringslivsföreträdare som kategoriskt säger att euron vore bra för Sverige, andra säger att det vore en katastrof. Jag vill se en utredning där agendan är vad som är bra för Sverige, inte individuella företagare.

Följ ämnen i artikeln