Dansk läkare stoppade utbildade från Östeuropa

Publicerad 2023-10-20

Den danska chefsläkaren Else-Marie Damsgaard slutade anställa läkare utbildade i Östeuropa.

Hon tyckte inte det fungerade att halva personalen var utlandsutbildad.

– Det kändes som att en del fått sin legitimation i en automat, säger hon.

I Danmark får läkare utbildade i Östeuropa legitimation i princip automatiskt, precis som i Sverige. Men en läkarlegitimation innebär inte ett garanterat jobb. I alla fall inte i Danmark.

I vårt grannland ratar vissa sjukhusavdelningar utlandsutbildade läkare, uppger professor Else Marie Damsgaard.

– Det finns helt klart avdelningar som väljer en läkare från Danmark, om de har tre ansökningar från Östeuropa och två från Danmark, säger hon.

Fram till 2018 ledde hon Århus universitetssjukhus geriatriska avdelning. När hälften av avdelningens läkare var utlandsutbildade – 10 av 20 – slutade hon helt enkelt anställa fler.

2019 förklarade hon varför i en dokumentär i Danmarks Radio, DR.

– 50 procent är alldeles för många. Det kan inte vara över 25 procent utländska läkare, det blir helt fel. Det måste vara en övervikt av danska läkare så att de utländska kan få teoretisk och praktisk träning, sade Damsgaard då.

”Hög belastning”

Dokumentären handlade om att antalet utlandsutbildade specialistläkare i Danmark hade nästan tiodubblats, från 159 till 1 500 på två decennier. På många avdelningar var hälften av läkarna utlandsutbildade.

När Aftonbladet ringer upp Else Marie Damsgaard fyra år senare säger hon:

– Avdelningen gynnades av att antalet utländska läkare föll, konstaterar Damsgaard.

Hon säger att mindre sjukhus kan ha problem att rekrytera, och att det resulterar i att man tar vad man kan få.

– Problemet är att när man har en för hög andel utlandsutbildade läkare så är belastningen på de danska läkarna som ska handleda dem mycket hög.

”Det är obegripligt”

Hon fick också klagomål från den egna personalen.

– Det hände att jag tänkte ”har den här läkaren tryckt ut sin legitimation i en automat?”. Man förstod att deras utbildning långt ifrån hållit den standard som vi har på våra universitet, säger Damsgaard.

Vad tänker du om att utbildade i Östeuropa nästan automatiskt får en legitimation i Sverige eller Danmark när de är godkända i Östeuropa?

Det är obegripligt, varför ska de inte prövas eller examineras? Vi kan ju som danska läkare inte bara åka till USA och arbeta som läkare – då måste vi också testas, annars kan vi ju inte arbeta i USA. Så det är lite märkligt, att man bara kan komma in och börja arbeta här.

Hon understryker att många utlandsutbildade läkare är mycket bra, men inte alla.

När det blir problem beror det ofta på en blandning av bristande utbildning, dåliga språkkunskaper och annorlunda kulturell bakgrund, enligt henne.

När DR:s dokumentär med hennes kritiska uttalanden hade sänts 2019 fick hon många uppmuntrande tillrop från kollegor, som tyckte att hon hade rätt:

– Jag tror att programmet bidrog till att en del chefer fick upp ögonen för att man inte ska anställa en läkare som inte är helt kvalificerad språkmässigt bara för att man har en ledig plats, säger Else Marie Damsgaard, som numera är professor vid Århus universitetssjukhus.

Fler platser på utbildningen

När hon slutade på geriatriska avdelningen 2019 var fem av läkarna – det vill säga 25 procent – utlandsutbildade. Numera leds avdelningen av chefsläkare Catherine Hauerslev Foss:

– Vi har faktiskt inte en enda utlandsutbildad läkare just nu. Det har reglerat sig själv.

Ett viktigt skäl är att antalet platser på danska läkarutbildningar ökat på senare år, bland annat som en reaktion på att det saknades danskutbildade specialistläkare. Därför är andelen utlandsutbildade specialläkare lägre på många danska sjukhusavdelningar i dag än för fyra år sedan:

– Det har blivit ett mindre problem, säger Harald Floer, som är chefsläkare på neurologiska kliniken vid Sönderjyllands sjukhus.

Följ ämnen i artikeln