Stor oro i Kirkuk efter irakiska arméns offensiv

Publicerad 2017-10-16

Irakiska styrkor anländer till de södra utkanterna av Kirkuk.

Irakiska elitstyrkor tog på måndagseftermiddagen ”full kontroll” över centrala Kirkuk.

10 kurdiska soldater har dödats i strider under dagen, enligt en kurdisk befälhavare.

Osäkerheten är nu stor inför vad som händer härnäst i den strategiskt viktiga och oljerika staden.

En bränd kurdisk flaga utanför Kirkuk

– Folk är självklart oroliga över vad som kommer att hända. Vissa är glada över att militären kommer, andra inte. Jag vill inte att det ska bli strider inom det irakiska folket, säger den turkmenske journalisten Samad Agha till TT.

Efter att en utsatt tidsgräns passerat vid 2-tiden i natt gav Iraks premiärminister Haider al-Abadi order om att landets styrkor skulle ”ta över säkerheten” i Kirkuk från kurdiska peshmerga-styrkor, som fått order om att försvara staden ”till varje pris”.

Inledningsvis kom uppgifter om strider – och minst 10 kurdiska peshmergasoldater har dödats och 27 skadats under dagen, enligt en kurdisk befälhavare. ”Tusentals” civila ska också ha flytt staden, enligt AFP.

Offensiven gick dock snabbt – och när irakiska elitstyrkor på eftermiddagen tog kontroll över guvernementshögkvarteret i centrala Kirkuk mötte man inget motstånd från kurdiska styrkor, uppger Reuters. Enligt Al Jazeera har man nu ”full kontroll” över staden.

Uppgifterna om att inga större strider ska ha skett ledde snabbt till en splittring i det kurdiska lägret, med anklagelser om att et av de två dominerande partierna hade låtit Bagdad-lojala armén och allierade shiamiliser att ta över den viktiga oljestaden.

Premiärminister al-Abadi, som bara för ett par dagar sedan sa att ”våra väpnade styrkor får inte och kommer inte attackera våra egna medborgare, oavsett om de är araber eller kurder”, säger i ett uttalande att han i och med offensiven ”uppfyller sitt konstitutionella uppdrag” och skyddar ”Iraks enhet”.

Tog över flygbas

USA:s armétalesperson för Irak, Ryan Dillon, uppger att man noga vakar över situationen i Kirkuk, och uppmanar alla parter att istället fokusera på striden mot terrorgruppen IS, ”det största hotet av dem alla”.

USA har beväpnat och ställt sig bakom både peshmerga och irakiska regeringsstyrkor under striden mot IS.

Centrum för Iraks oljeproduktion

I fredags anklagade kurdiska myndigheter den irakiska regeringen för att förbereda en offensiv för att ta över oljefälten i norra Irak. Även den shiitiska milisen PMU påstods förbereda en offensiv mot kurderna. Tiotusentals peshmergasoldater fick då order om att försvara oljestaden Kirkuk till varje pris.

På söndagen beskyllde den irakiska regeringen de kurdiska myndigheterna för att ha tagit emot soldater från gerillagruppen PKK – vilket Irak ser som en krigsförklaring, rapporterar Reuters. Anklagelserna tillbakavisades av kurdiska myndigheter, uppger Al-Jazeera.

Ökade spänningar

Efter överhängande hot från terrorsekten IS övertog kurdiska styrkor år 2014 försvaret av Kirkuk, en stad på runt en miljon invånare – samt centrum för Iraks oljeproduktion.

Konflikten mellan Iraks regering och kurderna om Kirkuk och dess oljefält har pågått i flera år, skriver New York Times. Men den har intensifierats sedan slutet på september, då en folkomröstning om självständighet i irakiska Kurdistan hölls.

90 procent röstade för självständighet i irakiska Kurdistan, men ingen formell sådan har utropats. Trots detta ses folkomröstningen, som stämplats som illegal, som ett hot mot ett sammanhållet Irak.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) hoppas på dialog mellan Irak och kurderna.

– Vi hoppas ju att det här ska reda upp sig. Här gäller det att Irak också visar att man har en inkluderande politik och att man löser det med en dialog och samtal, säger Wallström till TT på väg in till dagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg.