Susanne, 70, om översvämningen: Det är en stor tragedi

Uppdaterad 2024-01-26 | Publicerad 2024-01-25

KÄVLINGE. SMHI har gått ut med röd varning för Kävlingeån.

Vatten från Vombsjön har släppts på och beräknas komma under fredagen. Det kan bli det värsta flödet på 50 år och drabba redan översvämmade områden.

– Man är ju rädd att husen ska undermineras, säger Christer Nilsson, Kävlingebo.

Det är bara två meter kvar till vattnet når hyreshusen. På grusgångarna intill husen simmar änder som det vore nya åar. Översvämningen av Kävlinge ån i centrala Kävlinge är den värsta på länge och ån har breddat sig över 10 meter.

– Så här mycket vatten har det inte varit på 16 år, säger Christer Nilsson, Kävlingebo.

Värst drabbat är kolonistugeområdet Silverforsen. Där står vattnet meterhögt och ett 30-tal kolonistugor har vattenfyllts.

– Det är en stor tragedi. Det är fruktansvärt, säger Susanne Olsson, kolonistugeägare.

Hon och hennes man köpte kolonistugan i april i fjol. Då anade de inte att detta skulle inträffa – och renoverade hela stugan. Efter det har stugan varit översvämmad flera gånger. Men inte så här mycket.

– Försäkringsbolaget brukar säga ”Är det ni nu igen?” när vi ringer, säger Susanne uppgivet.

Hon tycker Kävlinge kommun borde sköta omgivningen vid ån bättre så att det inte blir några översvämningar.

– Jag fick ett svar att det hade inte de med att göra för det var inte deras mark här. Men man kan ju tycka att någonstans får de nog hjälpa till, säger hon.

”En meter vatten”

Intill vattenkanten sitter 89-årige Jan-Erik Larsson i bakluckan på sin bil och tittar bedrövat ut över det vattenfyllda koloniområdet. Hans stuga står där vattnen är som högst. Den är helt vattenfylld.

– Jag har inte kunnat komma in där – man är ju inte simkunnig. Skämt åsido. Jag tror det är en meter vatten vid min stuga nu.

Jan-Erik Larsson menar att kommunen har skött vattennivån på Kävlinge ån för dåligt. Han tycker man borde rensa bort träd och skräp längs med ån så att vattnet kan flöda ut bättre. Något som sköttes bättre förr, påpekar han.

– När man var ung så hade bönderna var sin sträcka. Man tog sin flotte och åkte ut och rensade, säger Jan-Erik Larsson.

Sven Olsson, vars kolonistuga också har svämmats över, håller med om kritiken.

– Ån har slammat igen. Det har bildats småöar som inte varit där tidigare. Så den borde nog rensas, säger han.

Under torsdagen gick SMHI ut med något så ovanligt som en röd varning för hög vattennivå i Kävlinge ån. SMHI uppger att vattenflödet från Vombsjön är den högsta som observerats sedan 1969. Ett så allvarligt flöde inträffar var 50 år eller mer sällan. För att sänka denna nivå har man öppnat upp och släppt ut vatten.

Det är ett orosmoln för boende runt Kävlinge ån.

– Nu är vattnet släppt från Vombsjön och är på väg ned mot havet. Det når oss tidigast någon gång under morgondagen, säger Lina Rosenstråle, samhällsbyggnads chef Kävlinge kommun.

Jan-Erik Larssons kolonistuga är helt översvämmad.

Hon är orolig för att situationen ska bli värre under fredagen. När vattenflödet når till redan översvämmade områden.

– Ån kommer röra sig mycket snabbare än vad den brukar göra, säger Lina Rosenstråle och fortsätter:

– Självklart känner vi en stark oro när det kommer en sådan vädervarning.

Kan bli värre i morgon

Kommunen har gått ut med en varning till allmänheten på sin hemsida. Där skriver man att det kan bli extremt höga strömhastigheter i vattendragen och att översvämmade vattendrag och sjöar kan påverka byggnader och vägar. Man varnar också för att det kan vara farligt att vistas i närheten av vattendrag.

Under torsdagen höll kommunen flera samverkansmöten med SMHI. Tanken var att försöka bilda sig en uppfattning om läget och hur vattenflödena kan drabba kommunen. Lina Rosenstråle menar att det kan bli en svår situation under fredagen.

– Samhällsviktiga funktioner kan behöva prioriteras.

Följ ämnen i artikeln