Efter avslöjandet: ”Måste fråntas rätten till utbildning”

Publicerad 2023-10-25

Reaktionerna på Aftonbladets avslöjande om svenska skolsatsningar i Mellanöstern är massiva.

Vänsterpartiet kräver att Kunskapsskolan fråntas rätten att ägna sig åt utbildning – Sverigedemokraterna kallar skolans agerande för ”fullständigt oetiskt”.

– Vi anser dessutom att det är fel att investera i skolverksamhet där det bedrivs koranstudier och där undervisningen är strikt könsuppdelad, säger SD:s Patrick Reslow.

Aftonbladet har i en rad artiklar granskat svenska Kunskapsskolans etablering i Mellanöstern. Här driver man en skola där barn könsuppdelas, där det är förbjudet att kritisera regimen och där bön är obligatoriskt. Skolan drivs i samarbete med vapentillverkaren Saab.

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar har tagit del av granskningen och håller inte tillbaka kritiken.

– Den här skolkoncernen har uppenbarligen inte en värdegrund som är förenlig med svenska värderingar. Det här är extremt. Kunskapsskolan måste nu fråntas sin rätt att ägna sig åt utbildning och få skattemedel för detta, säger hon.

”Vad får barnen lära sig i Sverige?”

V-ledaren reagerar också att skolsatsningen var tänkt som en del i ett motköp, en bricka i Saabs vapenaffärer.

– Det är orimligt att svenska skolkoncerner blandas in i stora vapenaffär i form av motköp. Hur ska vi veta att dessa samarbeten inte påverkar undervisningen också i Sverige och vad barnen får lära sig om demokrati, vapen och krig. Sånt här ska inte svenska skolor vara inblandade i. Det här visar hur totalt fel det har blivit med den svenska marknadsskolan.

Kunskapsskolan är en av landets största skolkoncerner.

Vänsterpartiet har länge krävt en begränsning för friskolors vinstuttag, något som även Socialdemokraterna vill se.

Partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund, reagerar också kraftfullt på Aftonbladets granskning.

– Skolpeng ska inte kunna vara smörjmedel i vapenaffärer. Generationer av elevers skolpeng har använts till vinstuttag och företagsuppbyggnad som nu verkar kunna möjliggöra den här typen av etableringar. Det är helt galet, säger Westlund.

 Åsa Westlund, S utbildningspolitiska talesperson.

SD: Fullständigt oetiskt

Hon anser att regeringen saknar förslag för att kunna stoppa att skolors pengar används på det här sättet, samt att nuvarande lag gör det svårt att få ekonomisk insyn i skolbolagen.

– Det är idag helt omöjligt att spåra hur skolkoncerner använder skolans resurser eftersom SD-regeringen sagt nej till att införa offentlighetsprincipen även för fristående skolor. Man kan ju fråga sig varför SD-regeringen vill förhindra granskning om huruvida skolpeng används till koranskolor och könsseparerad undervisning i andra länder.

Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Patrick Reslow säger:

– Rent principiellt anser vi att det är ytterst olämpligt att blanda in verksamheter med barn i vapenaffärer. Det är fullständigt oetiskt. Vi anser dessutom att det är fel att investera i skolverksamhet där det bedrivs koranstudier och där undervisningen är strikt könsuppdelad.

Kunskapsskolan är en av landets största skolkoncerner och gick med 93 miljoner kronor i vinst 2022. Man hade cirka 1,5 miljarder i inkomster från skattemedel. Peje Emilsson, som är ensam ägare, hävdar att inga av de pengarna gått till skolsatsningarna i Mellanöstern.

”Jag har ingen uppfattning om olika länders interna skolpolitik, det ska man inte ha heller”, säger Ulf Kristersson.

Kristersson: Varje land får bestämma själv

Statsminister Ulf Kristersson (M) reagerar inte lika starkt.

På frågan hur han ser på att Kunskapsskolan etablerar sig i Saudiarabien och driver en skola där barn könsuppdelas och inte får kritisera regimen, säger han:

– Jag har ingen uppfattning om olika länders interna skolpolitik, det ska man inte ha heller. Det är upp till varje land att bestämma, vi vet ju vad vi har i Sverige. 

Men tycker du inte att svenska skolföretag har ett ansvar att verka för demokrati när de etablerar sig utomlands?

– Det måste varje företag själv avgöra. Vi har lagar i Sverige, andra länder har lagar och jag förutsätter att allt som sker från Sverige, när det gäller att etablera sig i andra länder, också följer lagar både i Sverige och de länderna. Jag har varken insyn eller uppfattning om exakt hur svenska företag ska agera i andra länder.