Swedavia ”värderade” risk för kinesiskt spionage

Näringsministern: ”Tror vi kan vara trygga”

Publicerad 2022-03-01

Swedavia var fullt medvetna om att kinesiska bolag är tvingade att lämna över information till kommunistpartiet – ändå gick man vidare med Arlanda-affären.

I dag försvarade det statliga bolaget och näringsministern sig mot kritiken i riksdagen.

– Av den information vi har fått än så länge så tror jag vi kan vara trygga, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

De kinesiska maskinerna ska kopplas upp på en sluten del av Swedavias IT-nät på Arlanda i maj nästa år – om det statliga bolaget Swedavia får som man vill.

Men eftersom bolaget är nära knutet till det kinesiska kommunistpartiet och armén har upphandlingen av screeningutrustningen fått omfattande kritik.

I dag samlades ett 40-tal parlamentariker från tre olika utskott i riksdagen efter att näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) och flera Swedavia-toppar kallats dit för en utfrågning om affären.

”Pågått under flera år”

Efter det timslånga mötet försvarade näringsministern affären med bolaget Nuctech.

– Enligt den bedömning som vi har gjort från näringsdepartementet så har man följt de regler och krav som myndigheterna har ställt på bolaget och vi har ju följt det här noggrant, och det har varit ett ärende som har pågått under flera år i regeringskansliet, säger Karl Petter Thorwaldsson.

Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson.

Är det lämpligt att kinesiska företag ska sköta säkerhet på landets största flygplats?

– Ja, den bedömningen måste stå till de myndigheter som gör bedömning på säkerhet. Jag kan bara konstatera att det här är en utrustning som används i nästan alla EU-länder och också av flera andra myndigheter i Sverige och vi har nyss hört vid Swedavias dragning här inne att den är ju frånkopplad från det som skulle kunna göra att man skulle kunna till exempel spionera på människor i utrustningen så det ska vara tryggt. 

Det här bolaget har nära kopplingar till kommunistpartiet i Kina. Är det rätt att ett sådant bolag ska göra det här?

– Ja, men vi har ett enhälligt riksdagsbeslut från 2019 att vi ska fortsätta att ha handelsutbyte mellan Sverige och Kina. I det här fallet så har ju bolaget naturligtvis varit medvetna om de problem som kan uppkomma och man har ju då kollat både med Säkerhetspolisen och den europeiska myndighet som granskar detta och fått samma svar av båda, att det här ska vara säkert att använda.

Drack kaffe med ambassadör

I intervjun med Karl-Petter Thorwaldsson uppger ministern att han personligen kontaktades av USA:s ambassadör tidigare i år om den amerikanska säkerhetstjänstens oro för Nuctech.

– Jag blev själv kontaktad utav ambassadören, vi drack kaffe tillsammans för ett par veckor sedan, där han rapporterade detta och jag fick då samma material som man fick redan 2020 och vi agerade på samma sätt som man gjorde 2020. Vi är ju inte den myndighet som granskar säkerheten, utan det gör ju säkerhetsmyndigheterna, så vi lämnade över det material vi fick till Säkerhetspolisen, till Transportstyrelsen och till EU-kommissionen och det visade sig att de hade fått samma underlag från flera länder.

Swedavia nöjda

Också det statliga bolaget Swedavia står fast vid att det var rätt att välja Nuctech som leverantör av toppmodern screeningutrustning till Arlanda.

– Utifrån hur det har landat och utifrån alla de åtgärder som vi vidtar runtomkring den här upphandlingen, precis som vi gör vid alla andra liknande upphandlingar, så känner jag att jag är nöjd med det, ja, säger säkerhetsdirektören Mats Paulsson på Swedavia.

Han uppger att Swedavia haft tillgång till amerikanska säkerhetstjänstens varningar och material om Nuctech inför upphandlingen – men att man bedömt att varningarna inte förändrar någonting.

– Man har informerat om företaget (Nuctech, reds. anm.) utifrån den kunskap som man har och det är kunskap som man kan hitta mycket i media och i öppna källor. Det är klart att vi har tittat på den i den här upphandlingen och tagit till oss det men det har inte förändrat någonting i sak i själva upphandlingen.

Räknade med underrättelselag

Att kinesiska företag, enligt landets underrättelselag, är skyldiga att bistå landets underrättelsetjänster med information har Swedavia haft med som en parameter i upphandlingen av Nuctech.

De kinesiska maskinerna ska kopplas upp på en sluten del av Swedavias IT-nät på Arlanda i maj nästa år – om det statliga bolaget Swedavia får som man vill.

– Alla kinesiska företag, precis som du säger, lyder ju under de här lagarna men man får också ställa det i relation till vad det är för utrustning vi köper och vad det är för information som finns hos oss. Allt det här har vi värderat. Så att lagen finns där absolut, och den känner vi ju alla till även sen tidigare.

Ni var medvetna om att bolaget måste skicka hem eventuell information men ändå upphandlade ni dem?

– Vi menar på att den information som finns i den här utrustningen är inte av den karaktären så att det finns ingenting som kan gå tillbaka till Kina utifrån den här upphandlingen.

Hade du känt dig tryggare om det var ett icke-kinesiskt bolag som skötte det här?

– Inte ur den här aspekten utan problem med IT-säkerhet finns oavsett var det kommer ifrån.


Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.