Imenella: ”Vi måste inse att det är krig i Sverige”

Artistens sorg efter mordet på rapparen i Fruängen

Uppdaterad 2023-09-29 | Publicerad 2023-09-28

Tre döda – på tolv timmar.

Artisten Imenella beskriver den blodiga våldsvågen som en nationell kris.

– Det här drabbar verkliga människor. Det är inget tv-spel, säger hon.

Han var glad och talangfull. Och nu finns han inte mer.

Rapparen och dansaren Imen ”Imenella” Kalsan Mohamed är en av flera artister som sörjer 18-åringen som sköts till döds vid idrottsplatsen i Fruängen på onsdagskvällen.

– Det var väldigt roligt att vara runtomkring honom. Men vi har inte setts på flera år. Jag ber för hans familj, och jag känner starkt med dem.

Våldsvågen har plågat framförallt Stockholm och Uppsala i flera veckor. Men under det senaste dygnet har situationen eskalerat. Tre personer har dött på endast tolv timmar.

– Det har gått alldeles för långt. Det är en nationell kris. Det är inget förortsproblem, säger Imenella.

Artisten Imenella.

”Flaggade för tio år sedan”

Hon menar att många har slagit larm under lång tid.

– Massor av människor som jobbar med unga flaggade för detta redan för tio år sedan. Om vi inte satsar på sådant som skolor, lärare och fritidsgårdar i utsatta områden så riskerar vi få stora problem. Och se var vi är nu.

– Jag menar inte att det här kan lösas med fler fritidsgårdar. Men om barn inte har någonstans att vara så blir det lätt så att de hänger i centrum. Där kan de få kontakt med fel personer.

Imenella är uppvuxen i Tensta i nordvästra Stockholm. Där har hon drivit flera projekt för unga. Men uthålligheten har varit bristande.

– Jag hade gratis dansklasser som var jättepopulära. Det kom 60 tjejer varje vecka. Men sedan lades det bara ner.

– Så har det varit ända sedan jag var liten. Man startar upp något och får igång ett engagemang och alla blir skitglada. Så stoppas det efter två år, och sedan kommer en ny peppig vuxen som lovar guld och gröna skogar.

Konsekvenserna av detta kan bli allvarliga, enligt Imenella.

– Det urholkar förtroendet för vuxenvärlden, och för hela systemet. Det blir hopplöst.

Vill stötta eldsjälar

Imenella vill se en landsomfattande samling för att vända utvecklingen.

– Vi måste fokusera på det som ligger närmast. Vi måste inse att det är krig här hos oss, i Sverige. Och det finns massor av eldsjälar som jobbar arslet av sig med de här problemen. De måste få rätt resurser.

– Det är jätteviktigt att förebygga i tidig ålder. Om vi inte tar det arbetet på allvar så är det som att vi vill läsa om barn som dör. Men vi som bor i de här områdena har fått nog för länge sedan.