L godkände aldrig busskampanjen enligt källa: Tagna på sängen

”Någon har sålt in det som en kampanj”

Publicerad 2022-08-23

L godkände aldrig en kärnkraftsturné med en gemensam buss och logga tillsammans med SD.

Det säger en L-källa till Aftonbladet.

– Ledningen blev helt tagna på sängen.

I söndags kom nyheten att M, KD, SD och L skulle åka ut på en gemensam bussturné.

Under tisdagsmorgonen klev samtliga av de fyra energipolitiska talespersonerna på den gemensamma blå bussen för att ge sig av till Forsmarks kärnkraftverk.

Kampanjen går under namnet ”Ny energi för Sverige” och de fyra partierna ska besöka landets kärnkraftverk.

Under den fyra dagar långa turnén ska man även hålla torgmöten i sju städer, pressfrukost och en öppen town hall.

”Finns ingen gemensam valturné”

Många liberaler rasade mot turnén och krävde att partiet skulle hoppa av turnén. I en intervju med Aftonbladet sa partiledaren Johan Pehrson att det inte rör sig om en kampanj.

– Det finns ingen gemensam valturné. Liberalerna ska göra ett besök på ett kärnkraftverk tillsammans med tre andra partier, det är företrädare i näringsutskottet som gör detta.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Och enligt en L-källa anser Liberalerna att de aldrig godkänt en kampanj med logga och buss. Nyheten kom enligt källan som en chock i söndags.

– Ledningen blev helt tagna på sängen av loggan som började cirkulera och inbjudan till town meetings. Det hade L sagt nej till, säger källan till Aftonbladet.

”Sätt att skapa problem i L”

Enligt uppgifter till Aftonbladet anser L att man fick ett löfte från M om att det hela tiden bara handlade om ett besök på ett kärnkraftverk.

– Något av de andra partierna har sedan sålt in det som en gemensam kampanj.

L-källan säger att man i ledningen är irriterade på SD som man menar använder L:s logga i sin reklam för kärnkraftsturnén utan tillstånd.

Hen spekulerar i om kampanjdraget är ett sätt att skapa problem inom L. Det får partiet att framstå som opålitligt inför en kommande regeringsförhandling, menar källan.

Det interna bråket inom L har å sin sida väckt irritation hos SD, uppger en källa i partiet för SVD, som menar att bussturnén visst är en kampanj.

– Det som har hänt är att Liberalerna är liberaler. Någon blir arg. De ändrar sig. De vet inte vad de tycker, säger källan.

”Mycket god stämning”

Från moderat håll hävdar man att stämningen mellan partierna under bussturnén är mycket god. Carl-Oskar Bohlin, energipolitisk talesperson, säger att samtliga fyra partier varit överens om den gemensamma kärnkraftresan men deltar på det sätt deras schema tillåter.

Att kampanjen skulle vara ett drag för att skapa problem i L är inget Carl-Oskar Bohlin känner till.

– Det saknar grund. Vi fyra partier har tidigare presenterat gemensamma energipolitiska förslag om kärnkraften. Nu besöker vi kärnkraftverken gemensamt eftersom det är en fråga vi tycker lika om, skriver han via sin presskontakt Tom Samuelsson.

Arman Teimori, energipolitisk talesperson för L, deltar bara på Forsmarksbesöket, med hänvisning till privata skäl. Pressekreterare Mattias Holmqvist svarar bara på Aftonbladets frågor kring kampanjen med en generell kommentar.

”Vanliga hushåll måste kunna betala elräkningen. Liberalerna kräver reformer för att lösa elkrisen, inte minst måste kärnkraften värnas. Därför gör vi ett verksamhetsbesök på Forsmark med andra partier. Vi åker dit gemensamt. Liberalerna deltar inte i ytterligare aktiviteter i samband med detta”, skriver han i ett mailsvar.