Svea Vaccin erkände brister – blånekar i mejl till kunder

IVO har inte startat utredning

Publicerad 2024-02-08

Efter 200 sekunders granskning av Svea Vaccin erkände företaget brister i sin hantering av vaccin.

Nu blånekar de i mejl till deras kunder.

– Jag kände bara: vilket nonsens, säger skärgårdsbon Gisela Skoglund, tidigare Svea Vaccin-kund.

200 sekunder har granskat Svea Vaccin, en av Sveriges största vaccinleverantörer.

Granskningen har kunnat visa att företaget brister i sin hantering av vaccin – vilket i sin tur kan leda till att vaccinet blir overksamt. Det i sin tur kan leda till livsfara – då människor tror att de har ett skydd mot sjukdomar de inte har.

– Jag bor i ett högriskområde för TBE, och jag hävdar att jag nu inte kan lita på att jag är fullt vaccinerad, säger skärgårdsbon Gisela Skoglund.

Hon skrev ett brev till Svea Vaccin och krävde pengarna tillbaka. Hon fick svar att ledningen inte har funnit några belägg för att någon ska vaccinerats med vaccin som hanterats felaktigt.

”Det finns ingen sanning i att vi ska ha hanterat vaccin på ett sådant sätt att det skulle ha haft inverkan på vaccinets effekt eller säkerhet.”

Säger emot tidigare svar

I programmet visar Aftonbladet hur vaccin transporterar i tunna tygpåsar och plastpåsar, oavsett temperatur och väder. 200 sekunders granskning visade också att vaccin förvarades utanför kylskåp, samt i kylskåp som hade gått sönder.

Det visade också interna dokument från Svea Vaccin.

Ridha Hadfi, vd på Svea Vaccin, svarade på Aftonbladets frågor i mejl, där han medgav att Svea Vaccin hanterat vaccinet felaktigt.

”Vi har upptäckt brister i hanteringen av bland annat transport av vaccin”, skrev han i ett mejl då.

I ett mejl till en annan kund skriver företaget att de endast använder sig av budfirmor som anlitats av tillverkarna.

Aftonbladet har dokumenterat att en städare transporterar vaccin mellan mottagningarna, någonting som också källor har bekräftat för Aftonbladet.

Saknar myndighetsinformation: ”Rysk roulette”

För Gisela Skoglund gör mejlsvaret ingen nytta. Hennes oro för sitt skydd kvarstår.

– Jag har både katt och hund som släpar in fästingar. Jag känner mig otrygg.

Aftonbladet har sökt IVO, som skriver i mejl att de inte har inlett något tillsynsärende. Myndigheten säger att det pågår en riskbedömning av de uppgifter som kommit in.

Gisela tycker att det är förvånansvärt att myndigheter som Läkemedelsverket och IVO inte kommunicerat ut hur man ska tänka som kund, så hon har i stället tagit kontakt med experter på egen hand.

Men ingen kan svara på om hon ska förnya sitt vaccin eller inte. Om hennes skydd från Svea Vaccin faktiskt fungerar är det osäkert att ta ytterligare ett vaccin, berättar hon.

– Jag står i ett moment 22 och priset blir att jag riskerar att utsätta mig för TBE. Så jag får leva med det skydd jag har – så blir det lite rysk roulette om jag får TBE eller inte.

Aftonbladet har sökt Svea Vaccins vd Ridha Hadfi via mejl och telefon.