Polacker tog farväl av Gdansks borgmästare

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-03-04 | Publicerad 2019-01-19

Tiotusentals polacker samlades i Gdansk till ett emotionellt farväl vid begravningen av stadens borgmästare Pawel Adamowicz. Han knivskars till döds i en hämndattack från en före detta bankrånare, ett dåd som chockerat landet.

– Jag är 24 år och han har haft makten under hela mitt liv. Varje år såg vi förändringar i staden: investeringar, nya vägar, köpcentrum och kulturhus, allt tack vare honom. Det är min plikt att vara här, sade Tomasz Ceglinski, en av dem som samlats utanför Mariakyrkan där begravningsceremonin hölls.

Bland de omkring 3 500 gäster som fick plats inne i kyrkan fanns landets president Andrzej Duda, fredspristagaren Lech Walesa och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk.

Den man som gripits för knivdådet har en historia av psykisk ohälsa. Men många polacker ser samband mellan dådet och näthat samt en allt större politisk splittring i landet. Den 53-årige Pawel Adamowicz betraktades som liberal på den politiska skalan. Han tog över som borgmästare i Gdansk 1998 och lyckades behålla sin post i över 20 år.