5 punkter om: Saudiskolan

Publicerad 2023-10-25

Svenska företagen Saab och Kunskapsskolan har tillsammans gjort flera skolsatsningar i diktaturerna i Mellanöstern.

Men vad var egentligen syftet?

Här är fem punkter om Aftonbladets granskning av Saudiskolan.

1. Skolor skulle locka till vapenaffärer

Två svenska företag, vapentillverkaren Saab och friskolekoncernen Kunskapsskolan, har i åratal gjort skolsatsningar i bland annat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Aftonbladet kan avslöja att skolsatsningarna varit tänkta som brickor i Saabs omdiskuterade vapenaffärer i regionen.

2. Hemliga ”motköp”

Företagen har använt sitt gemensamma bolag Kedtech, där Saab har skjutit in minst 100 miljoner. Planen har varit att skolsatsningarna kan fungera som motköp. Det är vanligt med motköp i vapenhandeln, men väldigt kontroversiellt och känsligt. Motköp är ofta hemliga och betyder att vapenföretag gör något extra för landet som ska köpa vapnen.

Kunskapsskolans ägare Peje Emilsson säger att det inte är självklart att det är fel med att könsuppdela barn i skolor. ”Sverige är inte alltid bäst” säger han.

3. ”Islamisk uppfostran”

I Saudiarabien ligger de bakom Nün Academy. Saab och Kunskapsskolan målar upp den som en modern skola som sprider demokrati och intresse för teknik hos barn. Men i själva verket har skolan strikt könsuppdelning, obligatoriska koranstudier, daglig bön, ”islamisk uppfostran” och förbud mot att kritisera regimen.

4. Ägarens försvar

På sociala medier hyllar skolan Saudiarabiens kung Salman och kronprinsen. Deras åtta år vid makten har varit de värsta någonsin för mänskliga rättigheter. Avrättningarna har ökat och barn har dömts till döden. Men Kunskapsskolans ägare Peje Emilsson ser inga problem med att driva skola i diktaturen. Han försvarar också skolans könsuppdelning.

På Nün Academys Youtubekanal ser man hur elever viftar med flaggor för att hylla Saudiarabiens diktator. Svenska Saab och Kunskapsskolan ligger bakom skolan.

5. Kontakter med toppolitiker

Peje Emilsson äger även pr-byrån Kreab och har enligt egen utsago kontakter med statsminister Ulf Kristersson. Aftonbladets granskning visar att han har fått hjälp av olika regeringar, både socialdemokratiska och moderata, och ambassadörer för sina satsningar i Mellanöstern. De har till exempel gjort artighetsvisiter hos diktaturernas regeringar.