S-politikern: Börjar likna konflikterna 2009–2010

”Man är så hänsynslös”

Publicerad 2022-10-02

S-politikern Boel Godner i Södertälje är arg och ledsen.

Hon menar att våldet i staden i dag påminner om en mörk tid i Södertäljes historia.

– Jag tror inte bara det är jag som säger att det liknar det som var under 2009 och 2010 med konflikter som ledde till förfärliga mord, säger Boel Godner.

På åtta dagar har fyra skjutningar inträffat i Södertälje. Två personer har dött.

En 19-åring sköts till döds på fredagskvällen och på lördagskvällen sköts en man i 40-årsåldern till döds.

Södertäljes avgående socialdemokratiska kommunalråd Boel Godner har följt utvecklingen och är arg och ledsen.

– Det är förskräckligt.

I 11 år har hon varit högsta ansvarig i Södertälje som brottats med den grovt organiserade brottsligheten.

Boel Godner (S).

Liknar de mörka åren

När hon ser den senaste tidens utveckling får det henne att tänka på den mörka tiden i Södertälje åren 2009–2010.

Då precis som nu var stadsdelen Ronna i fokus. Då var det det så kallade Södertäljenätverket som stod i centrum. Totalt dömdes 17 personer och den utpekade ledaren Bernard ”Berno” Khouri dömdes till livstids fängelse för att ha beordrat de tre mord.

– Jag tror inte bara det är jag som säger att det liknar det som var under 2009 och 2010 med konflikter som ledde till förfärliga mord. Det är flera skjutningar och mord på kort tid, det liknar den perioden, säger Boel Godner.

Polisen på plats i samband med dödsskjutningen under lördagskvällen.

”Brottsligheten har alltid funnits”

När hon tillträdde som kommunalråd började lugnet lägga sig över Södertälje, beskriver Boel Godner.

– Vi har använt Tore 2-insatsen som polisen gjorde efter de förfärliga morden innan. Sedan dess har vi prioriterat skolan och vi var illa ute där och hade nästan lägst skolresultat i landet. Vi har haft ett enormt samarbete med polisen för att skapa en framtid i Södertälje, säger Boel Godner.

Hon lyfter även fram att fler människor kommit i arbete – men understryker att problem alltid funnits kvar.

– Samtidigt har den organiserade brottsligheten funnits på plats i Södertälje och det är vi fullt medvetna om, säger Boel Godner.

Varför hamnade Södertälje återigen i det här?

– Vi tror på det långsiktiga arbetet med polisen och förebyggande insatser. Att färre barn hamnar i det och vi måste fortsätta den här positiva utveckling med skola och jobb. Förklaringen till konflikterna får polisen prata mer om men vår uppgift som kommun, myndighet och samhälle är att se till att bryta tystnadskulturen som har varit i Södertälje, säger Boel Godner.

Flera personer som kontrollerades av polis på plats i Ronna. Flera ska också ha hämtats in till förhör.

”Hänsynslöst”

Trodde du att ni återigen skulle hamna i den här situationen?

– När jag skakade hand med den dåvarande polischefen 2011 sa vi att det här är ett långsiktigt arbete, all erfarenhet av arbete mot grov organiserad brottslighet säger det, att det kanske är ett 25-årigt arbete som vi måste göra.

– Långsiktigheten är att stärka samarbetet mot den grovt organiserade brottsligheten. Vi har varit med om att när det har skett skjutningar så ser vi det som ett bakslag i arbetet. Det får vi göra med det här också, det är så gräsligt, säger Boel Godner.

Vad hade ni kunnat göra annorlunda under dina år?

– Det är svårt att säga. Det här har varit en otroligt prioriterad uppgift för oss och som vi har fått jobba mycket med. Det är ett långsiktigt arbete som måste fortsätta. Att fortsätta på det här sättet oavbrutet tills den organiserade brottsligheten är borta.

Vad tar ni med er från era tidigare erfarenheter som ni kan använda nu?

– Jag antar att polisen har lärt sig jättemycket och vi har ju också det. Vi har lärt oss att det är otroligt viktigt att fånga upp alla barn som är i riskzonen med förebyggande insatser med skola, socialtjänst och polis. Vi har allt man kan tänka sig och vi tar de uppgifterna på allvar och samhället ska finnas där och vara starka mot den grovt organiserade brottsligheten.

Skjutningarna de senaste åtta dagarna har skett vid skolor i Ronna. Det är någonting som Boel Godner har reagerat på.

– Vart det än sker är det en stor rädsla som kommer. Man är så hänsynslös och då tänker man nog inte på platser utan där det passar den organiserade brottsligheten. Det är en hänsynslös brottslighet som sker som inte tar någon hänsyn alls, säger Boel Godner.

Kan Södertälje vända det här?

– Ja, vi måste vända det här. Just nu måste vi fortsätta att vara det starka samhället och arbeta bort den grova brottsligheten som inte bara finns i narkotikahandeln och skjutningar men även ständigt motarbeta bort den från våra verksamheter, säger Boel Godner.