14-årige Layth misstänks ha mördats – pappan bestört

Uppgifter: Mordet kan kopplas till ”Kurdiska räven”

Publicerad 2023-08-15

Två omhändertagna 14-åringar försvinner vid samma tidpunkt.

Några dagar senare hittas Mohamad mördad i ett skogsparti.

Nu misstänks även Layth vara död.

– Pappan ställer sig väldigt frågande kring hur hans son, som omhändertogs av det allmänna och placerades utanför sitt egna hem, har kunnat drabbas av detta, säger målsägarbiträdet Cafer Demirok.

I slutet av juli försvinner de båda 14-åringarna Mohamed och Layth från varsitt hem i Mellansverige.

Mohamed var vid försvinnandet sedan flera år placerad på ett HVB-hem, eftersom han sedan tidig ålder uppvisat oroväckande beteende. Men på hemmet visade han att han ville förändras och både hans skolgång och uppträdande hade enligt handlingar förbättrats.

”Han tänker mycket på framtiden och säger att han inte kan ändra på det som har varit.”

Även 14-årige Layth misstänks ha mördats.

14-åriga Layth var i sin tur placerad på ett familjehem sedan 2021. Hans föräldrar har utvandrat ur Sverige. Tiden på familjehemmet ska enligt handlingar haft en god inverkan på honom.

”Han har utvecklas positivt, med ett ökat självförtroende och ett bättre språk.”

Hur pojkarna försvann från sina båda placeringar, och varför, är oklart men de avvek vid samma tidpunkt någon gång mellan den 24 och 25 juli.

Sedan gick de som upp i rök samtidigt som de var under samhällets försorg.

Familjen larmade

Familjen till 14-åriga Mohamed har berättat att de anmälde honom som försvunnen efter att familjen inte hade kunnat få tag på honom.

Enligt HVB-hemmet hade Mohamed kanske gått ut med några vänner.

– De sa att ”ni får ringa polisen och anmäla honom försvunnen så vi ringde polisen och de sa att de skulle prata med HVB-hemmet. Men polisen ringde aldrig tillbaka, har Mohameds mamma tidigare berättat för Aftonbladet.

Mohamed blev 14 år.

Familjen fick hjälp att publicera Mohamed som försvunnen på Missing Peoples hemsida.

Men några dagar senare, den 29 juli, hittade en förbipasserande en kropp i ett skogsområde i Nynäshamn.

Det var 14-årige Mohamed och enligt Aftonbladets uppgifter hade han utsatts för kraftigt våld och blivit knivhuggen.

Utreder koppling

I samband med att Mohamed hittades död uppstod misstankar om att även Layth kunde ha råkat illa ut.

En utredning om misstänkt människorov inleddes parallellt med mordutredningen och även Layth lades upp som försvunnen på Missing People.

Layth har ännu inte hittats men allting i utredningen tyder på att även han är död. Under gårdagen ändrades rubriceringen från misstänkt människorov till mord.

– Polisen letar fortfarande efter honom. Det finns uppgifter i ärendet som talar för att han inte längre är i livet. Med tanke på den tid som gått sedan han försvann ansåg vi att det fanns skäl att rubricera om ärendet till mord, säger senior åklagare Hanna Cardell.

Kopplingar till ”Kurdiska räven”

Vad som ledde fram till att de två pojkarna mördats är ännu under utredning. Men enligt TV4 finns tydliga indikationer på att brotten kan kopplas till Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven” och utpekad som ledare för det kriminella nätverket Foxtrot, och personer som agerar på uppdrag av honom.

– När det gäller kopplingar till eventuell gängkriminalitet kan jag bara bekräfta att polisen jobbar förutsättningslöst med att utreda vem eller vilka som är inblandade i den här brottsligheten och om de personerna eventuellt kan ha gängkopplingar, säger senior åklagare Hanna Cardell.

Rawa Majid, även känd som Kurdiska räven.

En 15-årig kille sitter häktad misstänkt för medhjälp till människorov men han tros inte ha agerat ensam och en intensiv jakt på övriga gärningsmän pågår. Den häktade 15-åringen är hemmahörande i Nyköping och förekommer i belastningsregistret.

I början av sommaren dömdes han för falskt larm då han ska ha ringt SOS och larmat om en man med en pistol inne på en bensinmack.

När polisen kom fram till platsen hittade de ingen man.

15-åringen erkände och förklarade att han inte sett någon med en pistol och att det hela var en ”kul grej”. Straffet för brottet blev dagsböter.

”Mycket som inte kommit upp till ytan”

Cafer Demirok är målsägarbiträde för Layths pappa.

– Den anhöriga som jag företräder är givetvis bestört över att hans son sannolikt är mördad.

– Pappan ställer sig väldigt frågande kring hur hans son, som omhändertogs av det allmänna och placerades utanför sitt egna hem, har kunnat drabbas av detta, säger Cafer Demirok.

Han berättar även att pappan och sonen hade haft regelbunden kontakt.

– Det här är en väldigt tragisk historia och det finns många aspekter som inte har kommit upp till ytan, säger Cafer Demirok.

Följ ämnen i artikeln