Busch har gjort nästan allt fel

Hennes framtid är oviss

Kalabaliken i Kristdemokraterna är pinsam för Ebba Busch.

Hennes försök att rädda Sara Skyttedal misslyckades komplett.

Busch ställning bland väljarna är underminerad.

Den senaste turbulensen i Kristdemokraterna trotsar all beskrivning.

Inget kan friskrivas från felbedömningar av partiledaren Ebba Busch.

Hennes beskydd av Sara Skyttedal, ledamot av EU-parlamentet, har kastat in partiet i sin djupaste kris på länge.

Det började med att Skyttedal pläderade för legaliserig av cannabis och berättade att hon själv brukat.

Den som fick bära ansvaret för det blev dåvarande partisekreteraren Johan Ingerö.

Han fick sparken för ett år sedan efter bara ett par månader på posten. Formellt för en historia på ett hotellrum nio år tidigare där både Ingerö och Skyttedal och en del andra närvarat.

Den hade givetvis ingenting med saken att göra. Ingerö hade talat allvar med Skyttedal om KD:s restriktiva drogpolitik. Skyttedal blev arg. I valet att göra sig av med en av dem valde Busch Ingerö. Inte den som argumenterat mot partilinjen.


I höstas var det dags igen. KD:s andra ledamot i EU-parlamentet David Lega vann provvalet inför årets EU-val med god marginal. Alltså placerade valberedningen honom överst på sitt förslag till valsedel.

Då blev Skyttedal arg igen. Fick hon inte toppa listan ville hon inte vara med. Alls.

Hotet tog skruv. På valkonferensen då listan skulle fastställas röstades hon in på valsedelns förstaplats.

Då blev Lega sur. Han ville inte vara med längre och hoppade av. KD hade tappat en trogen partiveteran.

Under tiden, innan hon fått sin åtrådda topplacering, kontaktade Skyttedal Sverigedemokraterna. Hon ville veta om det fanns plats på deras valsedel i stället för på hennes eget partis.

Det är skälet till att en tredje person nu föreslås toppa KD:s EU-valsedel, debattören och skribenten Alice Teodorescu Måwe.

Trots det Skyttedal gjort har hon behandlats, och fortsätter att behandlas, milt.


Sara Skyttedal har betett sig som ett trotsigt småbarn som gapar och skriker när hen inte får som hen vill. Och under löpande mandatperiod bjudit ut sig till ett parti som representerar andra väljare än dem som placerat henne på ett välarvoderat och intressant uppdrag i Bryssel. Illojal och otacksam på en och samma gång.

Men trots det har hon behandlats, och fortsätter att behandlas, milt.

Hon behåller sin plats i parlamentet tills valet i juni är överstökat. Liksom platsen i KD:s partistyrelse. Varför det?

Det kan inte förklaras med annat än att hon haft, och fortfarande har, Ebba Buschs beskydd. Busch har alltså medverkat till att Kristdemokraterna befinner sig i sin djupaste kris på länge. Varför ska väljarna satsa sin röst på ett parti där många, inklusive partiledaren, uppenbarligen saknar omdöme?

Ebba Busch, partiledare sedan 2015, har varit en tillgång för sitt parti. Det är hon inte längre. Resultatet i EU-valet har utmålats som avgörande för hennes framtid som partiledare.

Förut hängde Buschs framtid alltså på Sara Skyttedal. Nu ser ansvaret ut att gå över till Alice Teodorescu Måwe. Riktigt säker på den saken kan man dock inte vara förrän den nya valsedeln spikats 16 februari.

Men Teodorescu Måwe har aldrig haft ett politiskt uppdrag tidigare och har dessutom en överlägsen attityd som sällan eller aldrig uppskattas av väljarna.


KD backade i valet 2022 till 5,3 procent. I den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop hade det krympt till 3,5 procent. Under fyraprocentsspärren.

Förtroendet för Ebba Bush själv har också sjunkit. Nu har 28 procent ganska stort eller stort förtroende för henne. Medan hela 48 procent har mycket litet förtroende enligt Aftonbladet/Demoskop.

Utöver den märkliga och obegripligt dåliga hanteringen av fallet Sara Skyttedal är det som främst påverkat väljarnas uppfattning om Busch två frågor.

Dels den långa konflikten med en drygt 80-årig man om köpet av hans hus. Det ledde också till att KD-ledaren fälldes för grovt förtal. Det är ganska svårt att göra sig skyldig till det allvarliga brottet.

Men också illa underbyggda och förhastade löften under valrörelsen för snart två år sedan. Om bland annat sänkta bensinpriser och elstöd.

Ebba Buschs framtid måste betraktas som oviss.

TRE SPANINGAR

 Riktigt fånig var Nooshi Dadgostar (V) i sin första kommentar till Aftonbladets avslöjande om att kokain intagits på toaletter i riksdagspartiernas kanslier. Det vore ”roligt” om samma undersökning gjordes på Aftonbladet, sa hon. Men media stiftar inte lagar som alla ska lyda, eller hur?

 Svärtat sitt rykte har Micael Bydén, 59, gjort genom att i god tid planera för framtiden. Han har bildat ett konsultbolag där han tänker verka efter nio år som ÖB. Där ska pengarna rulla in när han bistår andra med bl a strategisk planering och ledarutveckling. Det blir säkert lukrativt.

 En smakstart får MP:s nya manliga språkrör Daniel Helldén. Under kollegan Märta Stenevis sjukskrivning är hela scenen hans. Ett bra tillfälle att göra sig bekant för väljarna utanför Stockholm där han varit profilerat borgarråd med trafikansvar. Hur länge Stenevi blir borta är oklart.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.