Ännu ett krig är definitivt inte vad världen behöver

När militärer ska överlämna makten till civilt styre är det mer regel än undantag att de får kalla fötter i sista stund.

Precis detta utspelas just nu i Sudan där rivaliserande arméer startat vad som kan utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig.

Ännu ett krig är verkligen inte vad världen behöver.

Rivalerna är sällsynt vårdslösa även med militärjuntamått mätt.

De bombar från luften och skjuter med tungt artilleri mitt inne i huvudstaden Khartoum. Utan någon som helst hänsyn till civila. Sedan striderna drog igång i helgen uppges minst ett hundratal civila ha dödats och striderna har spritt sig till många städer i landet som till ytan är fyra gånger så stort som Sverige.

Sudan kan definitivt inte beskrivas som en framgångssaga.

Militären har i stort sett styrt ända sedan självständigheten 1956. De tre senaste decennierna under ledning av diktatorn Omar al-Bashir.

Men så 2019 tändes en strimma av hopp när han avsattes i en militärkupp och olika civila organisationer började pressa på för demokrati. Under en kort period hade landet åtminstone på pappret ett civilt styre.

Men i bakgrunden är det hela tiden generalen Abdel Fattah al-Burhan som styrt. Delvis med en annan general som parhäst. Mohamed Hamadan Dagalo leder milisen RSF som i praktiken är en parallell armé. Så stor att man skickat soldater till inbördeskrigen i Jemen och Libyen.

Meningen var att de två denna månad skulle lämna över till ett civilt styre som skulle ta över efter allmänna val.

Men som så många gånger förr visade sig talet om demokrati bara vara en skenmanöver. Ingen av de två krigsherrarna vill egentligen lämna ifrån sig makten och de möjligheter den ger att roffa åt sig en privat förmögenhet.

Dessutom var de oense om ett krav från Dagalo att inkludera en hundra tusen man stor RSF-styrka i armén och vem som i så fall skulle leda den.

Potentiell rikedom

Nu uppges de två männen inte längre prata med varandra. Istället låter de vapnen tala. De strider som utspelat sig under helgen kan mycket väl vara upptakten till ett inbördeskrig.

Vilket är det sista både Sudan och världen behöver.

Rökutveckling i Sudans huvudstad Khartoum under lördagen.

Sudan är ett fattigt land i stort behov av utländska investeringar för att få igång ekonomin. Potentiell rikedom finns i form av olja och guld. Men vem vill investera i ett land som ständigt skakas av väpnade strider?

USA och Europa har hela sitt fokus riktat mot kriget i Ukraina och vill absolut inte ha nya internationella konflikter på sitt bord.

Förmodligen var det därför som USA:s utrikesminister Anthony Blinken snabbt gick ut och uppmanade till en omedelbar vapenvila och återupptagande av samtalen om Sudans framtida styre.

USA vill kväsa striderna innan det hinner utvecklas till ett fullskaligt krig. Och för en gångs skull verkar det sannolikt att den åsikten delas av såväl Kina som Ryssland.

FN:s säkerhetsråd lyckades för ovanlighetens skull enas om ett uttalande där våldet fördöms och parterna uppmanas inleda samtal.

General Abdel Fattah al-Burhan.

Den ryska Wagner-gruppen finns på plats i Sudan där man utvinner guld och har ett samarbete med general Dagalos RSF. Den ryska militära närvaron är dock mycket begränsad.

Folkmord

Ett krig skulle förmodligen även indirekt dra in grannländerna i konflikten. Egypten har starka intressen i Sudan och stöttar general al-Burhan. Eritreas diktator Esaias Afewerki har i stället goda relationer med Dagalo.

Sudan skakades under många år av ett inbördeskrig i den södra delen av landet. Det slutade 2011 med att landets delades och den nya nationen Sydsudan föddes.

Mohamed Hamdan Dagalo.

En konflikt mellan de arabiska och afrikanska befolkningarna om mark och boskap har sedan länge pågått i Darfur i västra Sudan. Den ledde till att den förre ledaren Omar al-Bashir åtalades för folkmord vid den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Men Sudan har vägrat utlämna honom.

En tredjedel av Sudans 50 miljoner invånare är beroende av nödhjälp från FN. Därför är det extra allvarligt att tre FN-medarbetare dödats de senaste dagarna i Darfur. Som svar har FN tillfälligt avbrutit mathjälpen. 

För omvärlden innebär de uppblossade striderna en risk för en flyktingström från Sudan till grannländerna.

För Sudans befolkning att drömmen om demokrati har förvandlats till en mardröm.