”Finstämd med stor trovärdighet”

Ingalill Mosander tipsar om bästa böckerna just nu

Fakta

Gnistan

Kristine Barnett

Brombergs

Ibland överträffar verkligheten dikten med råge. Jag vet att det är ett slitet uttryck men hur ska man annars beskriva den här osannolika historien? Den handlar om Jake, som vid två års ålder får diagnosen svår autism, och en mamma som aldrig ger sig. I dag vid tolv års ålder är han en avlönad forskare i kvantfysik vid ett universitet i USA och berättelsen om hur han hamnade i den positionen är både gripande och tänkvärd.

Historia

Landsmän

Bo Lidegaard

Bonniers

I oktober 1943 inledde de tyska myndigheterna i det ockuperade Danmark en razzia för att samla ihop landets judar för vidaretransport till koncentration släger. Men operationen misslyckades eftersom ett par hundra fiskebåtar redan lyckats smuggla mer än 7000 av sina hotade landsmän över Öresund till Sverige. En fängslande skildring av ett stycke anmärkningsvärd nutidshistoria, väl underbyggd med hjälp av dagböcker och dokument.

Thriller

Svarta lådan

Michael Connelly

Norstedts

Det är över 25 år sedan jag läste den första boken om Harry Bosch, hårdför polis och vietnamveteran. Han har lugnat ner sig betydligt men passionen för rättvisa har inte falnat. Under Rodney King-upploppet i Los Angeles 1992 hittade han en ihjälskjuten, ung kvinnlig fotograf. Fallet klarades aldrig upp men nya omständigheter får hans jaktinstinkt att vakna. Spännande och välskrivet av en av Amerikas främsta kriminalförfattare.

Barn

Sju tusen steg

Bo R Holmberg

Rabén & Sjögren

6–9 år

Barn vill oftast inte att deras föräldrar ska skilja sig. Men det är ingen som frågar efter deras åsikt. Länge kan de drömma om att mamma och pappa ska flytta ihop igen. Så har Siri det. Hennes föräldrar har separerat. Varannan vecka går hon sju tusen steg till någon av dem. Siri är omgiven av snälla människor och sin bästis Björn. Men det räcker inte. Hon vill ha tillbaka sitt gamla liv. En finstämd bok skriven med stor trovärdighet.

Följ ämnen i artikeln