Jäviga advokater ledde till seger för rättssäkerheten

Rådman Bengt-Olov Horn såg en smula uppgiven ut.

Det var den sjunde förhandlingsdagen i en gangsterrättegång som innehåller mord och knark och vapen och domaren ville veta om advokaterna som anklagas för jäv hade någonting mer att säga.

Röran utspelade sig egentligen i Hälsinglands tingsrätt, men med tanke på kalibern i brottsligheten hade säkerhetssalen i Attunda tingsrätt lånats.

På skärtorsdagen avslöjade jag att fem av nio advokater i härvan tidigare har representerat andra inblandade i denna soppa.
Det luktar jäv lång väg, någonting som Advokatsamfundet dessbättre ser strängt på.

Vem är försvararen mest lojal med? Den nuvarande klienten eller någon som han har företrätt tidigare och som nu är ett vittne vars berättelse kan bidra till livstids fängelse?

Den 29-årige ”Stockholmaren” misstänks ha anstiftat mordet i Söderhamn som ett led i att ta över drogmarknaden i Hälsingland.

Nu, nästan en vecka efter att rätten fått situationen klart för sig, slog åklagare Christer Sammens, rutinerad, utpräglad norrländsk dialekt, ut med armarna och förklarade att han egentligen inte hade några åsikter över huvud taget.

De utpekade försvararna hade i inlagor till tingsrätten redan i går kämpat med näbbar och klor för att inte bli utbytta, nu hade de inte särkilt mycket mer att säga än att de inte har ändrat sig.

Våren har kommit till även denna del av huvudstadsregionen, grus yrde i blåsten utanför domstolen, årstider har kommit och gått medan väldigt unga män suttit häktade.

Men i denna bunkerliknande lokal under jord lyser aldrig solen.

De många månaderna som frihetsberövade är inte oviktiga i sammanhanget, visst, advokaternas intressekonflikter är ett uppenbart problem, men att ta om rättegången leder till annan huvudvärk, tiden i häkte förlängs med månader.

Något som ska ses i ljuset av att Sverige på goda grunder och sedan länge har fått internationell kritik för en ordning där misstänkta men möjligen oskyldiga människor kan sitta inlåsta i åratal utan att få sin sak prövad.

Åklagaren argumenterade för att häktningarna ska bestå. Mord, mordförsök och grova narkotikabrott är inte småsaker och på fri fot kan de misstänkta antingen försöka förstöra bevis eller fly.

Det var inte svårt att hålla med.

Advokaterna vände och vred på orden och påpekade saker i stil med att de misstänkta är väldigt unga och att det inte är deras fel att rättegången eventuellt måste tas om och att det måste finnas proportioner och att häktningarna bör hävas.

Det var inte svårt att hålla med.

När allt var sagt och gjort meddelade rådman Horn att rätten skulle dra sig tillbaka för överläggning och armar sträcktes fram mot handbojor och vi lämnade alla salen.

Kaffe dracks. Toaletter besöktes. Försvarare stod i små klungor och viskade.

Advokat Max Ahlgren suckade över IFK Göteborgs kräftgång i allsvenskan. 0 poäng efter två omgångar. Näst sist.

Jag beslöt att hålla låg profil, då mitt AIK är det enda laget som har börjat ännu sämre.

Ett par saker gick att lista ut. Som exempelvis att förhandlingen skulle avbrytas. Ingen domare vill vara med om pinsamheten att tuta på och sedan bli uppläxad av en bister hovrätt som skickar tillbaka ärendet till tingsrätten.

Nästan lika säkert var att häktningarna skulle fortsätta. Det vore nämligen också genant att misstänkta mördare plötsligt försvann och sedan började posta instagrambilder från en solstol i något paradis som Sverige saknar utlämningsavtal med. Kvällstidningarna skulle ha julafton.

Efter en halvtimme eller så ropades målet på igen. Tre journalister, två från Söderhamns-Kuriren och jag, visade en sträng vakt att våra mobiler var avstängda och blev insläppta igen.

Rådman Horn meddelade sitt beslut. Tre av de fem utpekade advokaterna är jäviga. "Huvudförhandlingen ställs in". Häktningarna består.

Dessutom anser sig domarna själva ha blivit komprometterade. De kommer att bytas ut.

– Jag förstår att det här inte är roligt besked, men det är för er skull, tillade han och tittade på de unga männen, misstänkta för att ha varit inblandade i en strid om narkotikamarknaden i Hälsingland.

Så vad händer nu?

Nya advokater måste utses och läsa in sig på målet. Det kommer att ta sin tid. Först om ett par månader kan rättegången börja om igen.

Det här kan bli en dyr historia för de jäviga försvararna. De borde ha förstått problemet och inte tagit sig an målet. De kan bli skyldiga att betala de merkostnader som uppstår.

Dessutom kommer sannolikt Advokatsamfundets disciplinnämnd att intressera sig för haveriet.

Det går att se på den här mörka farsen med mer eller mindre välvilliga ögon.

Vissa kommer att koncentrera sig på att ännu en skandal med advokater har briserat.

Jag tillhör dem som tycker att det viktigaste är att domstolen tog sitt ansvar och trots att det kommer med en betydande ekonomisk baksmälla satte rättssäkerheten först.

Följ ämnen i artikeln