Svårt att bekämpa gängvåldet – men inte omöjligt

Polis vid trappuppgången där mördade 27-åringen bodde.

Att ännu en person med kopplingar till grov kriminalitet har skjutits ihjäl förvånar inte.

Våldet i dessa kretsar ökar och blir grövre, visar en ny polisrapport.

Den drygt 70 sidor tjocka rapporten från polisens nationella operativa avdelning, presenterad i dagarna, är ingen munter läsning.

Den organiserade brottsligheten blir allt mer gränslös, kriminella tjänster säljs och köps, grupperingarna blir allt mer specialiserade och den ekonomiska brottsligheten mer raffinerad.

Parallellt med denna utveckling ökar våldet, uppgörelser blir bara vanligare och vanligare. Vi har sett flera mord i Göteborg de senaste veckorna. Vi såg det i Stockholm i natt.

Grövre våld

Utvecklingen, visar rapporten, är skrämmande. Fler personer än någonsin tidigare är beredda att använda våld, samtidigt som våldet blir grövre.

Tillgången till vapen blir allt vanligare i dessa kretsar. Gamla militära automatgevär är på drift. Så kallade konverterade skjutvapen har blivit populära. Vapensmugglingen från framförallt Balkan fortsätter.

Om motivet till mordet på den 27-årig mannen, som enligt en dom i Svea hovrätt var medlem i Hells Angels supporterklubb Red and white crew, vet vi ännu inget.

Risk för hämnd

Det kan vara en personlig, plötsligt uppflammande konflikt. Heder och måttlig impulskontroll är inga oväsentliga begrepp i detta sammanhang. Om så är fallet är risken för hämndaktioner och en ond spiral betydande.

Vanligt, enligt rapporten, är att uppgörelserna är resultatet av affärsmässig karaktär. Inte minst konkurrens om en lokal narkotikamarknad kan utlösa våld.

Det kan röra sig om ett lån som inte har betalats tillbaka. 27-åringen ska enligt en vän ha haft en skuld på 400 000 kronor. 

Koppling till gäng

Vad som än kan tänkas ligga bakom skotten i garaget i natt så finns det ingen anledning att förvånas över att offret hade kopplingar till den kriminella organisation som har störst nationell spridning.

Hells Angels är det kriminella gäng som har funnits längst i Sverige och är med 14 fullvärdiga avdelningar runt om i landet det mest stabila av de brottsliga mc-gängen. Det innebär även att det finns fiender.

I rapporten uttrycker, inte helt överraskande, polisen bekymmer över de kriminella mc-grupperna.

Inget är omöjligt

De samverkar allt mer över tidigare gränser. Redan medlemmarnas närvaro på olika orter skapar osäkerhet, då deras västar signalerar våldskapital.

Att yngre provmedlemmar tvingas begå grövre och grövre brott för att tas upp i gemenskapen är inte heller det en trevlig utveckling.

Rapporten ligger till grund för polisens prioriteringar under kommande år.

Samarbetet med andra myndigheter som inleddes för några år sedan, och som varit framgångsrikt, ska intensifieras. Kraftfulla insatser ska riktas mot utsatta områden och ett nytt IT-brottscentra ska inrättas.

Det är svårt att bekämpa den organiserade brottsligheten, men alls inte omöjligt.

Uthållighet är nyckelordet.