Högsta domstolen gav Trump en stor seger

EL PASO, TEXAS. Högsta domstolens besked att man tänker pröva frågan om huruvida Donald Trump är helt immun mot åtal är en stor seger för ex-presidenten.

I praktiken innebär det sannolikt att den viktigare rättegången mot Trump inte kommer att hållas före presidentvalet.

Vinner han i november kan Trump få alla åtalen att försvinna för gott.

Det mesta ser ut att gå Trumps väg just nu.

Han är på väg att segla iväg mot sitt partis nominering till presidentkandidat snabbare än någon annan kandidat som inte är en sittande president. I mitten av mars kommer han att ha det antal kandidater som behövs för att ha ett ointagligt försprång gentemot Nikki Haley inför republikanernas partikonvent.

En ännu större bonus är att det blir allt mindre troligt att flera av de fyra rättegångarna mot honom kommer igång före presidentvalet.

Högsta domstolen ska vara opolitisk och tolka konstitutionen. Men det ser väldigt mycket ut som HD fungerar som vallokomotiv för Donald Trump.

Lägre instanser har enhälligt slagit fast att Donald Trump inte är immun mot åtal för brottsliga gärningar begångna medan han var president.

HD kunde ha valt att inte ta upp fallet. Då hade de lägre instansernas beslut stått fast.

Istället bestämde man igår att ta upp fallet till prövning i slutet av april. Det innebär att ett utslag troligen kommer tidigast i juni. Då det bara drygt fyra månader kvar till valet.

Det räcker sannolikt inte för att hinna med en rättegång i åtalet att Trump försökte ändra valresultatet bland annat genom att uppmana sina anhängare att storma kongressen i januari 2021.

Bidrar till försening

Sannolikt innebär det också att åtalet för att han plockade mig sig hemligstämplade dokument från Vita huset och förvarade dem i sitt privata hem Mar-a-Lago i Florida skjuts på framtiden.

Det är först om HD bestämmer att Trump inte är immun som ett sådant åtal kan gå vidare.

De flesta juridiska bedömare här i USA är ense om att HD omöjligen kan komma fram till att en president är immun mot alla åtal, oavsett brottets art. Men i och med att landets högsta juridiska instans tar upp frågan bidrar de till att försena två av de federala rättegångar mot ex-presidenten.

Mar-a-lago.

Vilket är precis vad Trump hela tiden försökt uppnå. Hans taktik går ut på att skjuta på alla rättegångar till efter presidentvalet. Åtalet om konspiration att begå valfusk skulle egentligen ha börjat den 4 mars. Nu kanske det inte kommer igång förrän efter valet den 5 november.

Om Trump vinner och blir president igen kan han benåda sig själv eller tillsätta en justitieminister som lägger ner alla åtalen.

Trumps chanser i presidentvalet ökar om han inte döms före valet. Opinionsmätningar visar att minst en tredjedel av de republikanska väljarna skulle tveka att rösta på Trump om han blev dömd för ett allvarligt brott.

Till saken hör att Donald Trump under sina fyra år som president av en lycklig slump lyckades tillsätta hela tre konservativa domare som nu sitter på livstid. Därmed har domstolen en konservativ majoritet 6-3.

Åtal hänger i luften

Eftersom de är tillsatta på livstid behöver domarna inte bry sig om vad Trump tycker men många ser ändå domstolens utslag som ett stöd för ex-presidenten. Och det är inte första gången. Domstolens anseende är i stark utförsbacke.

Trump kan dessutom glädja sig åt att delsstatsåtalet i Georgia hänger i luften. 

Där står Trump åtalad för att ha försökt ändra valförlusten i Georgia 2020 till en vinst genom att pressa lokala makthavare att fuska.

Fanni Willis.

Men just nu är det osäkert om åklagaren Fanni Willis får fortsätta driva fallet. Hon har haft ett förhållande med en annan åklagare som hon anställt för att hjälpa henne i fallet. Trumps advokater hävdar att hon haft ekonomisk vinning av det och därmed borde plockas bort.

Just nu funderar en domare på saken. Han har redan tagit väldigt lång tid på sig. En indikation på att det kan bli så att Willis fråntas fallet. I så fall måste det läggas ut på en annan domstol i delstaten. Det innebär i vilket fall en kraftig försening av en rättegång som ändå skulle ha börjat tidigast i augusti. I bästa fall för Trump kan det betyda att åtalet läggs ner helt och hållet.

Köpte tystnad

Rättegången mot ex-presidenten för att ha betalt för att köpa en porrstjärnas tystnad inför presidentvalet 2016 fortsätter av allt att döma som planerat med val av jury den 25 mars eftersom det misstänkte brottet begicks innan Trump blev president.

Men det åtalet är det minst allvarliga av de fyra som väckts mot Trump.

Vilket får mig att tänka på en lokal aktivist som jag träffade i South Carolina för en dryg vecka sedan. Han hade inget till övers för ex-presidenten men hade sin åsikt klart.

– Trump kommer aldrig att dömas för något brott och inte behöva betala en cent i böter. Han är oberörbar.

HD:s beslut får det onekligen att se så ut.