OS–kommittén nöjer sig inte med skavfötter i Järfälla

Vinter-OS 2022.

Einstein sa en gång att “Definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett annorlunda resultat”. Förutom att Einstein aldrig någonsin sagt så, det är bara ett av många falska citat av Einstein som florerar på nätet, samt att det ju verkligen inte är definitionen av galenskap, så är det ett toppencitat, tycker jag.

Men om det hade varit Einstein som sagt det och om det faktiskt var definitionen av galenskap, då hade Karin Wanngård varit fullkomligt sinnessjuk. Utöver att vara komplett skogstokig så är Karin Wanngård finansborgarråd i Stockholms stad.

Hennes tokerier grundar sig i att hon inte bara står bakom Stockholms OS-ansökan för Vinterspelen 2030 utan att hon också tror att detta skulle bli ekonomiskt lönsamt.

Nu finns det inget som stödjer den uppfattningen. Tvärtom så har forskare vid Oxfords universitet, citerade i Aftonbladet för någon dag sedan, konstaterat att samtliga OS sen 1960 har sprängt sin budget – med i snitt 172 procent.

Vilket fått notan att i snitt hamna på 12 miljarder dollar, vad det blir i kronor rekommenderar jag ingen att kolla upp för ni kommer bara få ont i magen. Och då har man inte räknat in kostnaderna för all infrastruktur som tillkommer. Hade man gjort det hade notan ökat med det dubbla eller ännu mer.

Detta är Karin Wanngård fullt medveten om, hon erkänner detta i en intervju genom att säga att det är ju bara att konstatera att så har det varit. Med “så har det varit” menar hon alltså att det varit brakförlust och katastrof för varenda OS i mannaminne – men hävdar då trots detta att det nog ska bli kanonbra denna gång. Varför i allsin dar det skulle bli kanon denna gång är inte helt klart. Men hon har ett par argument:

Till P4 Stockholm säger hon detta: “Vi vet att vi är duktiga på att arrangera stora evenemang”. Vilka “vi” är kan man bara spekulera i. Gissar att hon menar “vi” som i Stockholms stad. Men vilka stora arrangemang hon syftar på har jag ingen aning om.

Kan det vara Andra chansen i Melodifestivalen? 

Jag gick in på Visit Stockholms hemsida där stadens största festivaler och evenemang är listade. Ett exempel var Lidingöloppet. Det är ju bara ett lopp. Hade ju jag kunnat ordna. En start, ett mål och lite snören va? Thats it, eller hur?

Även Liljevalchs Vårsalong stod nämnd. Om du tror att du kan ordna evenemang bara för att du ett par gånger hängt upp tavlor av skiftande kvalitet, då vet du inte vad ordna evenemang är.

Kanske hänvisar Karin till sig själv i ett pluralis majestatis? Drog hon sig till minnes vilken dundersuccé hon hade med bostadsrättsföreningen städdag hon ordnade förra året? Hon hade ju fixat pizza till alla och sen avslutades det hela med en tipspromenad. Den var ju väldigt uppskattad, faktiskt. Inte för svår men inte heller för lätt, vilket gjorde att både de vuxna och barnen hade kul. Hmmm.

Men ett OS är bra mycket större än så va, Karin?

Hur som helst så tror jag att vi, gudskelov, kommer att slippa den ekonomiska katastrof ett OS innebär och det på grund av Karins sista och bästa argument för varför det inte skulle bli så dyrt. Nämligen hennes löfte om att detta ska bli de snålaste olympiska spelen någonsin. Inget nytt ska byggas och allt ska hållas till ett absolut minimum och flärd är det inte tal om.

Tror man att det kommer att falla IOK på läppen – då är man galen. Skulle de gå från bräkiga Sotji till budget-Stockholm? Knappast va?

För vad IOK än har sagt så känns inte det som ett gäng som nöjer sig med att sova skavfötters på ett Airbnb i Järfälla.