Går Israel i en fälla riggad av Hamas?

Bilden har hittills varit att Hamas överträffade sina egna förväntningar när de lyckades tränga in i Israel och döda 1 200 israeler.

Nu kommer nya uppgifter som tyder på att terrorgruppens planer var mer omfattande med målet att provocera fram ett storkrig i regionen.

Följ ämnen
Israel

Israel lyckades döda omkring 1 500 av de Hamaskrigare som tog sig in i Israel den 7 oktober. Man lyckades också tillfångata några och förhöra dem.

Men hjälp av deras mobiltelefoner och annan utrustning som de hade på sig har säkerhetstjänsterna mer i detalj försökt kartlägga vad som egentligen var Hamas plan.

Washington Post har talat med ett dussintal högt uppsatta källor inom underrättelsetjänster i Mellanöstern, Israel och USA. De målar upp en delvis annan bild av Hamas planer än de vi hört hittills.

Många av Hamasmännen var mycket väl förberedda. De hade med sig detaljerade kartor över terrängen och över kibbutzer och israeliska städer. Kartor som de framställt genom överflygningar med enkla drönare. Men också genom att studera israeliska sociala medier.

Vissa av Hamasenheterna hade med sig mat och ammunition för att räcka i minst en vecka. Tanken verkar ha varit att åtminstone några av grupperna skulle nå större städer i södra Israel och där attackera civila och armébaser.

Som längst kom Hamaskrigare till staden Ofakim, drygt två mil från gränsen i Gaza och halvvägs till Västbanken.

– Hamas planerade en andra fas, inklusive större städer och militära baser, säger en högt uppsatt israelisk källa till Washington Post.

Starta storkrig

Han liksom de övriga av tidningens källor är anonyma. Vanligt i sådana här sammanhang men det gör det också svårare att värdera informationen.

Alla är chockade över att Hamas överhuvudtaget kunde forcera det högteknologiskt sofistikerade israeliska gränsstängslet mot Gaza men attacken kunde ha slutat betydligt värre för Israels del om Hamas lyckats fullt ut med sina planer.

Gruppen genomförde en pogrom vars omfattning inte skådats sedan andra världskriget och gillrade samtidigt en fälla för Israel.

Hamas inte bara räknade med utan hoppades på att Israels svar skulle präglas av ett bottenlöst raseri i sin motattack mot Gaza. Det var den delen i ekvationen som skulle få Hamas allierade i södra Libanon, Jemen och på andra platser i Mellanöstern att starta ett storkrig mot Israel.

Ungefär med samma logik som terrororganisationen al-Qaida föreställde sig att USA efter terrorattackerna den 11 september skulle starta ett krig mot organisationen i Afghanistan och i arabvärlden, som skulle få muslimer där och i övriga världen att resa sig mot USA och västvärlden. En taktik som delvis lyckades men inte fullt ut.

Brända bilar efter Hamas attack mot Supernova Music Festival i Israel.

Hoppas väcka ilska

Inte heller Hamas har så här långt fått arabvärlden att resa sig som en man och ta till vapen mot Israel. Besvikelsen inom Hamasledningen måste vara så stor att Hizbollah i södra Libanon hittills nöjt sig med begränsade attacker mot Israel. Den Iran-stödda organisationen sitter på 150 000 robotar som man skulle kunna avlossa mot Israel, varav vissa kan nå längre än bara de norra delarna av landet.

Iran har i vanlig ordning varit extremt hotfull mot Israel men avstått från egna krigshandlingar mot den judiska staten. Däremot har Irans proxygrupper attackerat amerikanska baser i Syrien och Irak. USA som har två hangarfartyg i östra Medelhavet har svarat på attackerna. Israel har attackerat vad man säger är vapensändningar i Syrien på väg till Hizbollah.

Risken för en utvidgning av konflikten är fortfarande högst verklig men än så länge har det regionala storkriget uteblivit till Hamas förtret.

Deras förhoppning är att de bilder på palestinskt lidande i Gaza som kablas ut över världen ska väcka arabvärlden. Ju fler sjukhus, skolor och civila som Israel attackerar desto bättre för Hamas. De är öppna med att de är beredda att offra delar av sin egen befolkning för att nå det högre målet att en gång för alla utplåna Israel.

Terrorgruppen såg istället hur först Förenade Arabemiraten och Bahrain slöt fred med Israel och Saudiarabien var på väg att göra det.

En palestinsk man sörjer sitt döda barn efter en Israelisk attack.

Israels överlevnad

Nu har Hamas åtminstone lyckats med att flytta palestiniernas sak högt upp på den världspolitiska dagordningen.

Israel har en svår balansgång att gå. Man vill krossa Hamas för att eliminera hotet om nya terrorattacker men måste samtidigt göra det på ett sådant sätt att man inte utlöser ett storkrig som kan hota den judiska statens överlevnad.

USA vill också till varje pris undvika det. Intrycket är att USA successivt ökar pressen på Israel att gå med på någon form av vapenvila inom de närmaste veckorna.

För varje vecka som kriget fortsätter och dödstalen bland de civila i Gaza stiger så ökar risken för att nya fronter ska öppnas mot Israel.