Hur har Socialdemokraterna mage att kalla sig feminister?

Om det har pågått ett prioriterat och ohotat feministiskt arbete så är resultaten katastrofala.

Vi är bara några dagar in i 2024 och årets roligaste skämt är redan här: Socialdemokraterna har lagt för mycket fokus på feminism.

I sin stora satsning på att ta fram ”en ny riktning för Sverige” har Socialdemokraterna publicerat ett antal självkritiska analyser. En av dessa handlar om unga väljare.

I vår ska sossarna lägga fram ny politik för att nå unga väljare. Eller förlåt, för att nå unga killar. Och man är villig att göra det på flickors och tjejers bekostnad. Hur ska man annars förklara att Amalia Rud Pedersen, riksdagsledamot för S och ansvarig för analysen av de unga väljarna, formulerar sig så här:

”Vi har med vårt fokus på feminism missat att se hur hårt drabbade de unga killarna har varit under de senaste 20 årens samhällsutveckling”.

Amalia Rud Pedersen (S), Lawen Redar (S) och Teresa Carvalho (S) vid presentationen av S uppdaterade samhällsanalyser ”Riktning för Sverige” i slutet av förra året.


Exakt vad har Socialdemokraterna gjort för flickor och tjejer de senaste 20 åren?

Om det har pågått ett prioriterat och ohotat feministiskt arbete så är resultaten katastrofala. Det är något man borde analysera istället för att återigen bekräfta den myt om Sverige som ett jämställt paradis där flickor och kvinnor premieras på bekostnad av pojkar och män.

Socialdemokraterna skriver i sin analys att arbetet med att minska killars utanförskap inte får leda till ”ökad press på tjejer eller att samhällsproblem som rör tjejer hamnar i skymundan”. Nice try.

Olika former av ordet ”killar” nämns 50 procent fler gånger än tjejer i Socialdemokraternas rapport. Deras problem i skolan beror på att vi har en ”tjejskola”. Man skriver om psykisk ohälsa bland unga och säger att tjejer oftare söker vård. Man lyfter inte fram att flickor och tjejer som grupp mår sämre än befolkningen i övrigt. Inte heller att det dödliga våldet mot kvinnor minskar i alla åldersgrupper utom bland unga. Att unga tjejer inte vågar prata med varandra om sexuella övergrepp de utsatts för eftersom de blivit skrämda av de senaste årens förtalsdebatt.

Flickors förebilder möblerar om sina ansikten, fettsuger sig, äter ozempic, dör på turkiska skönhetskliniker, förminskar sina näsor och bantar under täckmanteln ”clean eating”.

Men allt det där kanske inte spelar någon roll så länge tjejerna röstar på Socialdemokraterna?


I en värld där små, självklara feministiska framsteg ses som samhällsomvälvande kommer det faktum att fler kvinnor studerar och väljer pappor till sina barn med större omsorg ses som radikala och systemhotande händelser.

Pojkars och mäns lidande är förenat med fara för samhället i form av våldskapital på ett annat sätt än flickors och kvinnors är. Därför kommer insatser ämnade att lyfta män alltid att prioriteras.

Detta trots att insatserna kommer gå ut över flickor och kvinnor. De kommer, som alltid, att få stå tillbaka.


Historien har lärt oss massor om kvinnors, för det mesta små, framgångar: de kommer mötas av stora motgångar. Svensk feminism har varit naiv inför det.

Lögnen om att alla i Sverige vill ha jämställdhet har starkt fäste och det har fått politiker att tro att feminism i praktiken inte kostar något. Det kostar massor och det är värt det. Men tydligen inte för Socialdemokraterna.

Tack, då vet vi.