Miljardmutor eller snatteri – gissa vem som sätts i handbojor

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Lars Nyberg, Telias före detta vd, anländer till rättegången i Stockholms tingsrätt.

Det fanns en lustig likhet mellan Lars Nyberg, tidigare VD för Telia, som var åtalad i sal 8 i Stockholms tingsrätt och knarkaren som var åtalad en trappa upp, i sal 27.
Båda hade odlat cirkelskägg, ett mode som i bästa fall för tankarna till sköna, avspända killar och i värsta fall till latinska gangsters.

Nyberg gick med böjd rygg in i salen men han gav inte intryck av att vara bruten. Han pratade avspänt med sin advokat, han gav till ett skratt, och när jag hälsade på honom var handslaget kraftigt och blicken fast.

Den unge mannen i sal 27 verkade heller inte bruten, men skör. Åklagaren Carl Mellberg läste upp åtalspunkterna som gällde innehav av fyra metadontabletter, innehav av nio metadontabletter och försök till stöld. Han greps på Åhléns med en väska med folieklädd låda inuti. Ett standardtrick för att lura tjuvlarmet.

Det var inga mörka kostymer och förekom inga slipsar i rättegången mot knarkaren. Eller jag bör skriva ex-knarkaren. Han genomgår behandling mot sitt missbruk nu. Han sa:

– Jag var ganska nere i skiten så att säga.

I sal 8 var det bara mörka kostymer och slipsar utom på kvinnorna som dock bar mörk dräkt. 16 personer satt på de åtalades platser: Lars Nyberg, hans medåtalade – två topptjänstemän i Telia – plus deras advokater och ombud för Telia.

Åhörarplatserna var fyllda till sista plats. Domstolen hade ordnat medhörning i en sal bredvid för dem som inte fick plats.

Det stora intresset var inte överraskande. Det händer nästan aldrig att direktörer med Lars Nybergs tyngd och anseende åtalas. Åklagaren Gunnar Stetler säger att Nyberg och hans medåtalade begått grova mutbrott genom att förse Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans förre diktator Islam Karimov, med enorma summor.

Med saklig och närmast mekanisk röst läste Stetler upp åtalet och summorna som Telia betalat ut:

80 miljoner US dollar.

9,2 miljoner US dollar.

220 miljoner US dollar.

Väggarna i den gamla rättssalen var klädda med mörka träpaneler. Den allvarsamma miljön vittnade om lagens tyngd och högtidlighet.

50 miljoner US dollar.

– Gärningen har varit av pågående natur, sa åklagaren.

15 miljoner US dollar.

Sådana summor var det naturligtvis inte tal om i sal 27. Det var inte så många affärer alls att prata om. Den unge före detta knarkaren hade försökt sälja tre metadontabletter på gatan. Pris: 30 kronor styck. Han hade lika stor otur med den transaktionen som när han åkte fast på Åhléns. Mannen han erbjöd tabletterna var civilklädd polis som grep honom.

Sal 27 var ljus och modern, ett nybyggt, runt rum inuti det gamla rådhusets ljusgård. Jag var den ende åhöraren.

Sal 27 var det nya Sverige, sal 8 det gamla. Men bägge salarna kunde göra anspråk på att representera det avspända, hyggliga Sverige. Vi som är så coola att vi alla kunde bära cirkelskägg.

Rådman Tomas Zander höll fast men vänligt ordning på alla advokater och åtalade i sal 8. De hade pratat en smula över huvudet på rätten men det skulle inte ske i fortsättningen, sa han.

Rådman Karin Walberg såg genuint intresserad och förstående ut när den före detta knarkaren berättade om sitt missbruk och varför han i juni smet från behandlingshemmet.

– Suget har avtagit. Men så slår det bara till. Du blir impulsiv, avviker utan att tänka. Jag har lärt mig mer hur jag ska tänka nu.

Han vill se framåt. Bli drogfri. Få plats på stödboende. Arbeta med sin pappa.

– Det är viktigt att man håller sina tider och kommer till mötena med övervakaren, sa rådman Walberg.

25 miljoner US dollar.

55 miljoner US dollar, läste åklagaren Gunnar Stetler i sal 8. Uppläsningen av åtalet och advokaternas kommentarer tog lika lång tid som hela rättegången mot den före detta knarkaren. Åklagare Carl Mellberg sa att det visserligen var rimligt med fyra till sex månaders fängelse men att han kunde acceptera förlängd skyddstillsyn med övervakare för att inte störa den före detta knarkarens vård.

Dom meddelas om en vecka. Den före detta knarkarens advokat Åke Broné begärde 5 337 kronor i ersättning för sitt arbete, ett krav rätten accepterade utan att pruta.

Rättegången i sal 8 kommer att pågå i 50 dagar. Minst. Advokaternas arbete kommer att kosta miljoner kronor. Lars Nyberg och hans medåtalade misstänks ha mutat Gulnara Karimova med tre miljarder kronor. Lars Nyberg riskerar sex år fängelse.

Jo, det fanns en likhet till mellan männen i sal 8 och 27. Bägge hade till skillnad från de andra inte kavajer utan tröjor.

Lars Nyberg bar en blå, mjuk lammullströja.

Den före detta knarkaren var klädd i svart luvtröja.

Det fanns en viktig skillnad också.

Lars Nyberg rörde sig fritt i domstolsbyggnaden och efter förhandlingen kunde han åka hem.

Den före detta knarkaren fördes ut ur salen i handfängsel, eskorterad av tre vakter.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM