Stenevi har en dröm

Social rättvisa och stenhård retorik präglade Märta Stenevis tal i Almedalen.

Ett långt tal där klimatpolitiken fick mycket litet utrymme.

Märkligt då Miljöpartiet står inför stora utmaningar framåt med att förankra just sin klimatpolitik.

Märta Stenevi använde sig av Martin Luther King JR:s berömda tal ”I have a dream” under sitt tal under politikerveckan i Almedalen. En mycket hög ribba att sätta för sig själv och en ambition som är dömd att misslyckas.

Efter en lång rad av dystopiska beskrivningar av samhället pratade Stenevi om vad hon drömmer om för samhälle. Stenevis drömmar handlar framförallt om social rättvisa och en fredligare värld och det kan ju i stort sett alla skriva under på. Det som däremot var udda för ett tal av ett miljöpartistiskt språkrör var att hennes drömmar endast i förbifarten handlade om en hållbart, grönt samhälle.

Märta Stenevi under onsdagens tal.

I höst står Miljöpartiet inför ett vägval. Det ska väljas ett nytt språkrör efter Per Bolund och partiet behöver komma fram till vart de vill gå. Under de senaste åren har Miljöpartiet blivit en allt mer polariserande politisk kraft. Själva anser de att de är missförstådda och det är detta partiet nu behöver göra upp med. De behöver hitta en berättelse om ett grönare Sverige och en grön omställning som slår an hos människor, som människor förstår och känner sig som en del av.

Många hårda ord

Retoriken i Stenevis tal var stenhård. I debatten är hon en av de partiledare som driver på ett hårt debattklimat. Det här talet var inget undantag - hon liknade Tidöavtalet med Fausts avtal med djävulen, hon sa att det är naivt att inte se parallellerna till 30-talets Tyskland och sa att Ulf Kristersson beskrivit ungdomar av utländsk härkomst som ett problem.

Miljöpartiet behöver självklart ha flera ben att stå på politiskt, men de återkommer efter varje valrörelse med analysen att det varit för spretigt. Miljöpartiets styrka är klimat- och miljöfrågan och det är också den fråga där de, trots att de är ett litet parti, faktiskt anses ha den bästa politiken enligt väljarna.

Att Märta Stenevi väljer att inte fokusera på klimatfrågorna ger Miljöpartiet en något oflexibel position inför höstens språkrörsval. Sitter Märta Stenevi kvar som språkrör måste partiet välja ett manligt språkrör med en stark miljöprofil.