Israel riskerar att gå i samma fälla som USA efter 9/11

Vrede och hämnd brukar sällan vara bra känslor för rationellt beslutsfattande.

När Israel nu planerar en markoffensiv mot terrorstämplade Hamas riskerar man att gå i samma fälla som USA gjorde efter dåden den 11 september.

Precis som al-Qaida då vill Hamas att Israel ska överreagera.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Lyssnar man på retoriken från premiärminister Netanyahu och israeliska generaler låter det väldigt mycket som president George W Bush efter terrorattackerna i New York och Washington 2001.

Fienden ska krossas och utraderas.

Precis som chockade amerikaner då ropade på vedergällning gör den israeliska befolkningen det nu. En fullt naturlig reaktion.

Precis som USA fick världens sympatier efter terrordåden rider Israel nu på en våg att stöd. Men när Israels våld upplevs som oproportionerligt av omvärlden kommer sympatierna att övergå i hård kritik och fördömanden. Exakt vad som hände USA.

Hamas dödade 1400 israeler i sin terrorattack, varav många barn. Israel har redan dödat över 3 000 palestinier, bland dem minst tusen barn. Hur många fler civila ska dö?

Problemet för Israel är detsamma som för USA. Både al-Qaida och Hamas driver ideologier som inte kan besegras militärt. Israel kan döda hur många Hamasledare som helst men det kommer alltid att komma nya.

USA invaderade Afghanistan och därefter Irak i sin kamp för att utrota den islamistiska terrorismen. Resultatet blev långtifrån det önskade.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med israeliska soldater på gränsen till Gazaremsan.

Försvagat USA

Tvärtom går det att hävda att USA:s krig mot terrorismen ledde till att fler muslimer runtom i världen radikaliserades och terrorn ökade. Ur al-Qaida föddes en ny terrorrörelse, Islamiska staten, IS lyckades till och med tillfälligt grunda embryot till en statsbildning.

Numera är både IS och al-Qaida klart försvagade men definitivt inte besegrade. Deras idéer lever vidare och vi ser hur anhängare runtom i världen agerar i deras namn. Senast svenskmördaren i Bryssel.

USA var enormt överlägsna militärt men lyckades ändå inte få bukt med den islamistiska terrorn.

Efter 20 år i Afghanistan tvingades USA lämna med svansen mellan benen i en kaotisk evakuering. Sedan över ett år har talibanerna återupprättat sitt islamistiska styre. Gruppen är inte helt olika Hamas.

Krigen i Irak och Afghanistan har försvagat USA som stormakt och gjort det amerikanska folket krigstrött.

President Joe Biden försökte förklara en del av dessa smärtsamma lärdomar för Benjamin Netanyahu när han tidigare i veckan besökte Israel men det är högst tveksamt om den israeliske premiärministern lyssnade.

Även om det tagit längre tid än förväntat tyder allting på att en israelisk markoffensiv står för dörren. Den kommer att innebära att mängder av Hamaskrigare kommer att dö men också många oskyldiga civila Gazabor.

Vem ska styra Gaza?

Resultatet blir att hatet mot Israel bland palestinier kommer att öka ytterligare. Inte bara i Gaza utan även på Västbanken. Samma utveckling kommer vi att se i hela arabvärlden.

Militärt kommer Israel sannolikt att lyckas. Man har en överlägsen militärmakt. Hamas chans är att bedriva gerillakrigföring som åsamkar även Israel stora förluster. Så som irakiska grupper gjorde med sina hemmagjorda försåtsmineringar längs vägar där amerikanska trupper färdades.

Men vad händer när Israel lyckats slå sönder Hamas tunnlar och vapenförråd?

Vem ska då styra Gaza?

Israel kan inte bara lämna över området till den palestinska myndigheten. De kördes ut av Hamas redan 2007 och har varken kapacitet eller vilja att ta över.

Israel vill knappast ta ansvaret för drygt två miljoner människor på en trång landplätt som man överlät till palestinierna 2005.

Tror Israel att det ur den humanitära katastrofen i Gaza ska växa fram en moderat palestinsk rörelse som vill ha fred med Israel? Knappast troligt.

Betydligt mer sannolikt är att det ur ruinerna reser sig nya grupper vars främsta mål är att utplåna Israel från jordens yta.

Sista kriget

Netanyahu har sagt att det här blir det sista kriget mot Hamas. Efter det kommer den terrorstämplade gruppen att vara utraderad.

Lärdomarna från USA:s krigs mot terrorismen visar att det här kriget sannolikt kommer att följas av många fler så länge det inte blir en politisk lösning på konflikten.

Benjamin Netanyahu har alltför länge drivit linjen att Israel kan ignorera palestiniernas existens och samtidigt behandla dem som andra klassens medborgare. Det går inte att tänka bort två miljoner palestinier i Gaza och tre miljoner på Västbanken.

Bara när den israeliska ockupationen upphör och palestinierna får en egen stat eller man hittar en annan lösning som bådas parter kan leva med, kan det bli fred.

Hamas kan bara besegras genom att deras idé om att utplåna Israel marginaliseras hos majoriteten av palestinierna.