Utsläppen dödar mer än tusen européer om dagen – nu dog en till

Det hade kunnat ses som ett fall av extremt olycklig tajming om världen hade varit normal. Men nu är den inte det och artikeln som toppade The Guardians sajt under hela onsdagen tog sig inte in i det svenska nyhetsflödet alls. Så här kommer en kortversion: Utsläppen dödar hundratusentals européer varje år.

 

På morgonen hade Elisabeth Svantesson presenterat regeringens budget, med mångmiljardsatsningar på att sänka skatten på drivmedel. Kritiken regnade för en gångs skull från alla håll. Borgerliga ledarsidor, fristående konservativa tänkare, till och med Moderaternas ungdomsförbund undrade vad i hela friden som pågick. Skulle Sverige, efter att planetens varmaste år just uppmätts, lansera en politik som skyndar på den globala uppvärmningen? Ja, var svaret från Svantesson, Sverige kommer missa de flesta miljömålen.

Demonstranter och journalister omringar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på budgetpromenad till riksdagen.


Strax efter finansministerns budgetpromenad kom en påminnelse om utsläppsfestens akuta pris: Luftföroreningarna.
Artikeln i The Guardian presenterade ett stycke analyserande journalistik som borde slå ut det mesta i nyhetsväg, men som liksom all annan klimatrelaterad dystopi mest swishar förbi. Man fann, genom att studera detaljerade satellitbilder och analysera data från mer än 1 400 mätstationer, att 98 procent av alla européer andas mycket förorenad luft. De allra flesta mer än dubbelt så mycket som WHO:s gränsvärden för vad som anses hälsosamt.

 

Koldioxidutsläpp och luftföroreningar är nu inte exakt samma sak. Medan de första höjer den globala temperaturen, förstör ekosystem och gör delar av planeten obeboelig, skördar de sistnämnda sina mänskliga offer precis hela tiden. Föroreningarna kommer främst från trafik, industri och jordbruk.
The Guardian beräknar att 400 000 européer dör en för tidig död varje år som en följd av kvalitén på luften de andas. Förorenad luft orsakar bland annat hjärt- och lungsjukdomar, cancer, för tidig födsel och fosterdöd hos gravida kvinnor.

Värst drabbat är Tyskland, norra Italien och stora delar av Östeuropa. I Nordmakedoniens huvudstad Skopje andas invånarna in luft som är nästan sex gånger mer skadlig än WHO:s rekommendationer. Det är i princip bara i norra Skottland och norra Skandinavien som luften når upp till Världshälsoorganisationens mål. Där bor som av en händelse väldigt få människor. I Sverige räknar man med att dålig luft dödar mellan sex- och åttatusen människor om året.

 

Den industrialiserade världens ledare och folkvalda parlament fattar varje dag aktivt beslutet att vi ska fortsätta resan mot avgrunden. Det är väl känt att grön omställningspolitik har svårt att vinna val, eftersom konsekvenserna av klimatförändringarna än så länge känns geografiskt fjärran och uppoffringarna som krävs för stora. 
Luftföroreningar är däremot en färskvara. De dödar mer än tusen européer om dagen. Nu dog en. Och man behöver ju inte blicka särskilt långt tillbaka i historien för att hitta exempel på hur man kan konfrontera en farsot som skördar offer i den här storleksordningen. Ni minns kanske coronapandemin som ledde till att hela världen stannade av i nära två år för att skydda medborgarna från en för tidig död?
Så frågan är ju hur länge regeringar som den svenska ska komma undan med att öka utsläppstakten med berått mod när det omedelbara priset är så högt. När man vet att det inte bara skapar torka på Afrikas horn, sköljer bort hela städer i Libyen och bidrar till enorma skogsbränder i södra Europa, utan alltså förkortar livet på våra alldeles egna medborgare igår, idag och imorgon?

 

Reaktionerna i Storbritannien på The Guardians avslöjande? Premiärminister Rishi Sunak berättade igår att man skjuter upp förbudet för försäljningar av bränslebilar och därmed landets nollutsläppvision. 
Nu dog en till.

London smog