Alla gillar Jonas Sjöstedt – men sen då?

En ny förtroendemätning från Aftonbladet/Demoskop visar att Jonas Sjöstedt är den av toppkandidaterna som är både mest känd och mest populär.

Tyvärr för Vänsterpartiet går popularitet inte att växla in mot röster.

En populär kandidat kan inte heller skyla över att partiet inte helt gjort upp med sin tidigare inställning, att lämna EU.

Om du ser en vänsterpartist som går runt och myser kan det vara för att den personen just då tänkte på EU-valet.

Det är inte konstigt att Vänsterpartiet tycker att det är ett genidrag att ha rekryterat tillbaka den förre partiledaren Jonas Sjöstedt för att toppa i årets EU-val.

Alla vet vem Jonas Sjöstedt är.

Enligt Aftonbladet/Demoskops förtroendemätning inför EU-valet den 9 juni är han också den toppkandidat som har högst förtroende.

Glada vänsterpartister.

Vänsterpartiet kan ju glädja sig åt det här nu, men redan nästa vecka kan partiets EU-kritiska inställning lämna smolk i bägaren.

I partiets nya partiprogram ska V:s inställning till EU uppdateras. Det är länge sedan Vänsterpartiet drev på för ett utträde ur EU, och nu vill partledningen helst få bort skrivningarna om EU-utträde ur det nya partiprogrammet som ska klubbas på kongressen nästa vecka. Går det igenom får väl cirkeln anses sluten i och med att Jonas Sjöstedt, när han kandiderade till Europaparlamentet första gången i mitten av 90-talet, kandiderade på att Sverige skulle gå ur EU.

I valet till Europaparlamentet 2019 fick Vänstern 6,8 procent.

Visst kan det vara så att många gillar Sjöstedt och tycker att han är förtroendeingivande, men desto färre är det som röstar på Vänsterpartiet. I de opinionsmätningar som gjorts hittills ser det inte heller ut att bli nån skräll för V, även om partiet ligger över det förra valresultatet.

 

I EU premieras det att vara känd och politiskt erfaren.

Ett annat parti som gjort sitt bästa för att toppa laget är Miljöpartiet. Som vanligt listar väljarna klimat och miljö som en av sina viktigaste frågor. MP vet att det här är deras chans att glänsa och tillföra det egna partiet en välbehövig framgångsinjektion. Historiskt har det gått bra, mycket bättre än i riksdagsvalen.

Ingen kan väl tänka tillbaka på EU-valet 2014, när miljöpartisterna firade valresultatet med att bada i en fontän i Stockholm, utan att sträcka sig efter skämskudden. Men det var härliga tider för Miljöpartiet.

Inför årets val har de också presenterat det mest namnkunniga laget med Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och det förra språkröret Isabella Lövin. Särskilt Bah Kuhnke och Lövin är redan välkända politiker.

Alice Bah Kuhnke och Isabella Lövin – två av kandidater vars namn de flesta väljare känner till.

Misslyckas Miljöpartiet i EU-valet kommer de att ha svårt att återhämta sig. På hemmaplan är de redan marginaliserade och impopulära.

 

Då är det desto kämpigare för flera av de andra små partierna – L, KD och C.

Deras kandidater är okända och deras partier kämpar på runt spärren för att ens komma in i Europaparlamentet. Både Liberalerna och Centerpartiet har kandidater i topp tre som majoriteten av väljarna aldrig har hört talas om.

Det bådar inte gott.

Centern och Liberalerna är de två partier med mest investerat och mest att förlora i det här valet. I Centern ser man det som en temperaturmätning på Muharrem Demiroks partiledarskap. Visar tempen på iskallt, och partiet åker ur parlamentet, är hans dagar med all sannolikhet räknade.

För Liberalerna, Sveriges mest EU-vänliga parti, skulle det inte vara annat än en katastrof att åka ur Europaparlamentet. Ingen kommer att behöva avgå och ingen kommer kanske att sakna dem, men det skulle vara ett trauma för partiet för många år framöver.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.