Min faster var först

Demokratin är ung och skör – och du måste vårda den

”Demokratin i Sverige är ung. Det som vi idag betraktar som en självklarhet ligger inte många generationer bort. I mitt fall bara drygt en”, skriver Lena Mellin.

I år är det hundra år sedan Sverige blev en demokrati. Den 26 januari 1921 föll klubban i bordet i riksdagens andrakammarsal och den grundlagsförändring som banade väg för allmän och lika rösträtt hade fått klartecken. I valet i september samma år fick kvinnor rösta för första gången, med undantag för vissa kvinnor under en period på frihetstiden på 1700-talet.

Det låter som om det var väldigt länge sedan. Men om jag ser till min egen familj så har det faktiskt inte gått eoner sedan dess.

Min faster föddes mindre än nio månader efter demokratibeslutet fattades och en månad efter det första demokratiska valet. Faster såg dagens ljus i oktober 1921.

Hon var den första i min familj som föddes i ett demokratiskt Sverige.

Min mormor, en emanciperad yrkeskvinna som började jobba som piga som 15-åring och gick i pension från Skatteverket vid 67, var 19 år och försörjde sig själv sedan länge när beslutet fattades.

Detsamma gäller min farmor som jobbade som biträde i en livsmedelsaffär, snart skulle fylla 27 och bli mamma för första gången.

Kerstin Hesselgren väljs som första kvinna in i riksdagens första kammare, den 12 september 1921. Samma år införs kvinnlig rösträtt i Sverige.

Demokratin i Sverige är alltså ung. Det som vi i dag betraktar som en självklarhet ligger inte många generationer bort. I mitt fall bara drygt en.

Demokrati är inte ett fulländat styrelsesätt. Men det är det hittills bästa som mänskligheten har kommit på. Ingenting har ännu visat sig varit bättre, det vill säga mer rättvist, bättre för den stora massan eller för miljön.

Men bara för att Sverige införde allmän och lika rösträtt för hundra år sedan är demokratin inte given. Den är nämligen inte starkare än det försvar för den som medborgarna tycker den är värd.

Det stod klart efter stormningen av kongressen i Washington DC den 6 januari.

– Sverige är såklart inte USA, men ingen demokrati är för evigt solid. Inte heller vi är immuna mot polarisering och undergrävande av trovärdighet, sade statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagens partiledardebatt för en knapp månad sedan.

I sitt installationstal, två veckor efter stormningen, var president Joe Biden inne på samma spår:

– Demokratin är dyrbar. Demokratin är bräcklig. Men i denna timme, mina vänner, har demokratin segrat.

 

Vad lär vi oss då av allt detta? Att demokratin är ung, att vi tar den för given – men att den måste vårdas, ibland med ganska hårdhänta metoder. Bli en vårdare, det är min uppmaning.

För övrigt har inte alla kvinnor rösträtt ens i dag. Man måste ha fyllt 18 år och vara svensk medborgare för att ha rösträtt i riksdagsvalet. I de kommunala valen finns andra begränsningar.

 

Fem saker att hålla koll på i veckan

  • Dom för Estoniadyket
    Filmaren Henrik Evertsson och ytterligare en person åtalades för brott mot lagen om gravfrid som förbjuder dykning runt Estonias vrak. De står bakom filmen som avslöjade ett okänt hål i​ skrovet​. De dök från ett tyskt fartyg. Tyskland har inte undertecknat lagen. Domen faller på måndag.
  • Riksrätt mot Trump
    Nu kan USA:s förre president Donald Trump ställas inför riksrätt för andra gången. Han åtalas för uppvigling till uppror. Representanthuset har tills på tisdag på sig att presentera motbevis, sedan inleds riksrätten i senaten. Det krävs kvalificerad majoritet för fällning.
  • Grillfest
    På torsdagar är det frågestund i riksdagen. Normalt svarar en grupp ministrar på ledamöternas frågor. Men ungefär en gång i månaden ställs statsministern mot väggen. Denna vecka är det årets första frågestund med Löfven. Frågorna kan handla om vad som helst. Klockan 14 tänds grillen.​
  • Fest i Kina
    Det veckolånga firandet av det kinesiska nyår inleds på torsdag och håller på i en vecka. Men många kineser är lediga i flera veckor och åker hem till sin familj under ett par, tre veckor. Det är säkert bra – men påverkar den globala produktionen av vaccin negativt, takten dras ner.
  • Triss i val
    För den som är nördigt intresserad av val bjuder Europa denna och nästa helg på en provkarta. I dag är det val i Liechtenstein, nästa söndag i Kosovo. I Katalonien är det samtidigt regionval. Inget av dem kommer troligen välta kiosker, inte ens det i den ibland explosiva delen av Spanien.
     

Veckans citat

”Det var en ganska lång och väldigt tuff diskussion”.

Ann Linde, utrikesminister, om samtalet med sin ryske kollega om fängslade Aleksej Navalnyj.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.